Annons
X
Annons
X
Kultur
Analys

Erika Hallhagen: Musikfestivalen är långt ifrån död

Det har talats om festivaldöd. Om lata besökare som inte orkar tälta längre. Stämmer det? SvD:s Erika Hallhagen reder ut hur det egentligen är ställt med den svenska musikfestivalen.

[object Object]
Musikfestivalen Dans dakar lockade många till Stockholms universitet. Foto: ANGELICA ZANDER

1 Lever liket? Ja. Först föll Hultsfredsfestivalen. Sedan Arvika. Kort därefter stod det klart att 2010 års popkulturella nyord var: festivaldöden. Gärna i versaler.

I själva verket är ryktet om festivalens död betydligt överdrivet. Festivaler har kommit och gått allt sedan folk började ta med sig sina gitarrer till Gärdet eller sina fioler till valfri buske. Dalarocken, Lollipop/Fanclub, Kalas, Rocktåget och Vattenfestivalen är mer eller mindre lyckade koncept vilkas saga sedan länge är all. Man kan hävda att alla inte har störtdykt likt Hultsfred, å andra sidan har få återuppstått ifrån de döda som den småländska festivalen. Förra året gick det trevande för de nya ägarna, det tyska bokningsbolaget FKP Scorpio – endast 10 000 besökare drog vilsna omkring och försökte vänja sig vid att Teaterladan numera heter ”White stage”, Hawaii – ”Blue stage” och så vidare färgpaletten ut. I år har man bättre, om än redigt nostalgiska, bokningar och siktar på det dubbla. Därmed närmar man sig glansdagarnas 30 000.

LÄS MER:
Kalendarium över festivaler och konserter i sommar

Annons
X

Helgens Dans dakar i Stockholm var utsåld under lördagen och festivaler som Storsjöyran och Peace and love rapporterar redan om en bättre biljettförsäljning än förra året. Men frågan är om inte bokningsbolaget Luger skrattar allra högst. Deras Way out west har vid sidan om Peace and love varit de senaste årens stora vinnare. I år har man utökat sin festivalduo – Way out west och Popaganda – med Stockholm music and arts på Skeppsholmen. Och det med ett sådant program att festivalen tre månader i förväg i princip är helt utsåld.

2 Ser utbudet likadant ut? Ja och nej.

Det står skrivet i kommunallagen att varje stad med självaktning bör ha en festival och ett köpcentrum. Utbudet på dessa bör vara Kent, en Lindex-butik, en Lars Winnerbäck, ett Stadium. Och så vidare. Om det så är på Sundsvalls gatufest eller Malmöfestivalen ska du kunna känna dig lika hemma som i Kupolen eller på Bromma Blocks. Två stadsfestivaler sticker ut – Peace and love i Borlänge och Storsjöyran i Östersund. Framförallt har de på senare år lyckats boka stora dragplåster som Lady Gaga och Rihanna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det finns en värld bortom köpcentrumet. En värld där nischade festivaler alltjämt hittar sin publik just för att den snöat in på en musikgenre. Ofta är de små, giganten i sammanhanget är hårdrocksfestivalen Sweden rock som lockar 30 000 fossiljägare till Sölvesborg varje år.

  Sedan har det alltid funnits en festival som har den där extra fingertoppskänslan att boka just de där artisterna du inte visste skulle bli stora, men som du sedan kan skryta med att du såg innan någon annan. Lollipop har innehaft titeln, Hultsfredsfestivalen också. De senaste årens segrare är Way out west och även i sommar är det till Slottsskogen du bör åka. Om inte annat för dina kommande barnbarns skull.

  LÄS MER:
  SvD:s profiler tipsar om sommarens bästa festivaler

  3 Skördar konkurrensen offer? Nej.

  Peace and love tog förvisso över Hultsfredsfestivalens publik, Way out west snodde de som hängde backstage. Men det var rutten ekonomi som fick den småländska festivalfullriggaren att gå i sank, inte det faktum att Borlängefestivalen växte explosionsartat och att Wow skapat ett mini-Coachella i Slottsskogen. Även Arvikafestivalen brottades under flera år med dålig ekonomi.

  Det finns ingenting som tyder på att vi inom den närmsta tiden kommer att sluta shoppa festivalbiljetter. Nya festivaler anländer med storken varje sommar, i fjol till exempel dj-spektaklet Summerburst som i år även kör i Göteborg. Och nästa år planerar bokningsbolaget FKP Scorpio en festival i Roskildestorlek (70 000 besökare) på Bråvalla flygfält utanför Norrköping.

  Sedan glöms det lätt bort att svenska festivaler också konkurrerar med utländska, vilket bland annat trissar upp artistgagerna. Har man tur, som Emmaboda som i år hålls samma helg som den stora elektroniska festivalen Tomorrowland i Belgien, kan man passa på att boka stora artister som ändå är i närheten. Har man otur kan Fuji festival i Japan knycka Refused från Storsjöyran.

  4 Har festivalbesökaren blivit bekvämare? Nej.

  Däremot har hen blivit äldre och det är snarare därför det hojtas om att det är ute att tälta och dricka ljummen öl i plastglas. 60-och 70-talisterna är inte redo att enbart ägna sig åt att renovera sina kök, de vill fortsätta att gå på festival. Och de har råd att åka till Hultsfred en kväll bara för att se The Stone Roses, samma sommar som de också klämmer Rihanna i Borlänge och Björk i Stockholm. Hultsfredsfestivalen gör i år sitt för att giktbrutna 40-åringar ska få sova civiliserat och smäller upp små färgglada stugor – podpads – på en lugnare camping. En portabel stugby uppfunnen på Glastonburyfestivalen.

  LÄS MER:
  Kalendarium över sommarens teater, opera och dansföreställningar

  Vid sidan av portvinstår och annat åldersrelaterat är återväxten på svenska festivaler dessutom god. 18-åringarna fortsätter att smälla upp sina tält, äta sina hårdbröd med tartex-frukostar och många av dem lämnar med stor säkerhet fortfarande inte campingområdet under hela festivalen.

  All läsning du behöver om sommarens festivaler

  Annons
  Annons
  X

  Musikfestivalen Dans dakar lockade många till Stockholms universitet.

  Foto: ANGELICA ZANDER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X