Annons

Karl Steinick:Musikens triumftåg från Bach till Beatles

Oron för att ny teknik utarmar musik­livet är inget unikt för vår tid. Men i ett historiskt perspektiv har den tekniska utvecklingen snarare bidragit till musikens framgångar. Tim Blanning beskriver i sin nya bok musikens resa från kyrkor och furstehov till masspubliken.

Publicerad

Skivbolagen har problem. Överallt lurar pirater som vill beröva dem deras rikedomar. En gång var det annorlunda, och ändå inte. Då protesterade musikerna mot att den tidens nya teknik gjorde dem arbetslösa. Vem ville betala dyra pengar för att hyra en orkester när var man och kvinna kunde veva på grammofon och få tonerna att strömma ur tratten, till vardag som till fest.

När den till USA utvandrade tyske uppfinnaren Emil Berliner tog patent på sin grammofon 1887 kunde han knappast ha insett vilka framgångar hans apparat skulle få, även om han tydligen hade klart för sig att det var som underhållningsmaskin den skulle brukas. Det blev hans teknik, inte Edisons fonografrullar, som skulle erövra världen och göra det möjligt för alla att höra musik nästan när som helst och var som helst. Musikerna blev inte helt lottlösa i den utvecklingen. Inte heller radion, som ju medförde att folk inte ens behövde köpa egna plattor för att få musikunderhållning, gjorde utövarna, eller skivbolagen, alldeles utfattiga. Tvärtom har den tekniska utvecklingen bidragit till musikens framgångar under det senaste århundradet. Numera finns den överallt, offentligt och privat, och det som tidigare tog rejäl plats i hyllorna går nu att få ner i fickan.

Annons
Annons
Annons