Annons
Recension

Chaconne. En bok om Magnus Lindberg och den nya musiken |Musikens spirituella storfiskare

SKRAMMEL OCH ESPRIT ”Romantiskt ljud med en stark inre drive”, så beskrivs Magnus Lindbergs musik i en ny biografi. Journalisten Caterinas Stenius tecknar ett porträtt i essäform av en tonsättare och musiker i den seriösa musikens världselit.

Under strecket
Publicerad

Varför har konstmusiken så hög status i Finland? Den finlandssvenska musikjournalisten Caterina Stenius bok Chaconne besvarar frågan på ett lustfyllt och initierat sätt. Boken bygger på djupintervjuer med tonsättaren Magnus Lindbergs familj och nyckelgestalter i finskt och internationellt kulturliv. På chaconnens vis, i kräftgång mellan familjehistoria och anekdoter från den nya finska musikens framväxt, formar den sig till ett intimt porträtt av konstnären och hans omvärld. En konstnär som ror över viken för att leverera ett work in progress åt klarinettisten Kari Kriiku. Som arbetar 24 timmar om dygnet, men också presterar fabulösa middagar kring tretiden på morgonen åt sin tålmodiga familj.

Fotografierna ur familjealbumet vid sidan om de traditionella musikerbilderna bidrar till textens avslappnade intimitet.
För när tonsättarmonografier lätt blir verbala gravstenar, så är ”Chaconne” också en kul
tidsskildring av en värld så nära oss att vi nästan kan röra vid den. Men boken handlar inte bara om en av den nya finska tonsättargenerationens stora uppfinnare. Den handlar också om några killar som upptäcker musiken på nytt i 1970-talets Helsingfors, ramlande genom Boulez och Bach mitt i ett elektronmusikaliskt virrvarr, kryddat med exklusiv restaurangkultur och rock”n roll. Och någon tjej som krävde utrymme i herrklubben - på det gulblekta 70-talsfotot syns tonsättaren Kaija Saariaho bredvid en mager Esa-Pekka Salonen. Tillsammans står de för en egen blandning av tradition och förnyelse, med skapande galenskap som grundförutsättning.

Annons
Annons
Annons