Annons

Sofia Nyblom:Musiken som blottar skatterna i djupet

Kim Jungja och Han Yunok är haeneyo, dykare på den vulkaniska ön Jeju i Sydkorea.
Kim Jungja och Han Yunok är haeneyo, dykare på den vulkaniska ön Jeju i Sydkorea. Foto: Hyung S Kim/Östasiatiska museet

Episkt gestaltad musik visar vägen till djuptiden, den tid som överskrider människotid, tycker SvD:s Sofia Nyblom. Och hon tipsar om fem skivor som gestaltar evigheten.

Under strecket
Publicerad

Alexander von Zemlinsky

Bild 1 av 5

Gustav Mahler.

Foto: SZ Photo/TTBild 2 av 5

Sokratis Sinopoulos

Bild 3 av 5

Esa-Pekka Salonen.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 4 av 5

Hildegard av Bingen.

Foto: TTBild 5 av 5

Häromdagen såg jag en film på Östasiatiska museet om de sydkoreanska sjöjungfrurna, kvinnorna på den vulkaniska ön Jeju som sedan urminnes tider dyker utan syrgastuber för att plocka upp havets skatter: alger (agar agar) och sprattlande bläckfisk som ger mat för dagen, men också pärlemorskimrande Abalone-snäckor. Den sista generationen av ”Jeju Haeneyo” försörjer sina familjer och lever i cyklisk symbios med havet. De gör flera dykningar varje dag, oavsett vinterkyla eller oväder. Många dör av syrebrist under en dykning, mödrar förlorar sina döttrar och döttrar sina mödrar till vågorna. Havet är deras Modergudinna, och de självständiga ”haenyo” behöver inte männen annat än till fortplantning och för att passa barnen. Trots farorna och rädslan älskar de havet och vill alltid tillbaka dit. I vattnet försvinner tiden och jaget, allt är sammansmält och odelbart.

Jag kom på mig själv att avundas dessa koreanska amasoner för deras dagliga närkontakt med urelementet, havet. Sedan tänkte jag att musiken erbjuder samma sorts utplånande av gränserna mellan jaget och oändligheten. Det som brukar kallas för ”deep time,” förnimmelsen av oändlighet som drabbar bergsklättraren eller den som haft förmånen att dyka över ett ännu levande korallrev, kan drabba även den som lyssnar på musik. Det är kanske ingen slump att Claude Debussys havsbilder och Gustav Mahlers långsamt framskridande symfonier uppstår där Hokusais jättevåg krockar med romantikens sjöjungfrumyt.

Annons
Annons
Annons