Laura Lee är basist i Khruangbin, som är thailändska för flygplan. Namnet är en hyllning till hur musik obehindrat kan resa över tidigare upprättade gränser.
Laura Lee är basist i Khruangbin, som är thailändska för flygplan. Namnet är en hyllning till hur musik obehindrat kan resa över tidigare upprättade gränser. Foto: Katja Ogrin/TT

Musiken går varvet runt – från Thailand till Texas

Cirkeln är snart sluten. På 1960-talet spreds brittisk pop till Thailand och inspirerade musiker som uppfann en egen stil. Vilken i sin tur nu influerat trion Khruangbin från Texas.

Publicerad

Vi har ofta en schablonmässig bild av hur olika decennier lät. 1960-talet var Beatles och Stones, 1970-talet Abba och Sex Pistols, medan 1980-talet var hårspray och Cyndi Lauper. Men i takt med att världens musikskatter alltmer digitaliseras och blir globalt tillgängliga på plattformar som Spotify träder en myriad av alternativa musikscener fram ur sina nationella gömmor. Det är som en uppdaterad version av det märkliga begreppet ”world music”, där Uganda plötsligt kan låta skramlig garagerock medan Tyskland får toner av en tropisk regnskog.

Ett samtida band som har uppstått tack vare detta fenomen är trion Khruangbin från Houston, Texas. I vintras genomförde de två exklusiva och utsålda spelningar på Hosoi på Brunkebergstorg i Stockholm. Inför en sittande, hipstertät publik spelade de en mestadels instrumental, mjukt smekande psykedelia, vars rötter går att härleda till såväl 90-tals-hiphop som 60-tals-surfpop och thailändsk funk från 70-talet. Att det blev just en thailändsk variation av västerländsk funk som kom att utgöra bandets huvudinspiration förklarar bandets basist Laura Lee som mer eller mindre en slump.