Musiken behöver sina plantskolor

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Delta ikväll klockan 20. Upplivande övergångar mellan djup och yta, heligt och hädiskt.
0 För övrigt
kan man få en sammanfattning av veckans Mitt i musiken på söndagar klockan 12.
Radiokrönika
Fredagens Mitt i musiken, P2:s nyhetsprogram, inledde med en rapport lika mulen som försommarhimlen. I jämtländska Kall, på baksidan av Åreskutan, har generationer av begåvade stråkmusiker på sommarkurser sedan 1954 lärt sig bättre övningsteknik, fått en skjuts in i ett större musicerande och - inte oviktigt - träffat vänner för livet. Fortgången av denna mötesplats för tradition och förnyelse, som startades av violinisten och pedagogen Sven Karpe (död 1999) och förutan vilken svenskt musikliv sannolikt hade varit påvrare, är dock oviss eftersom Lundgrenska stiftelsen, som driver kurserna, har farligt ont om pengar.
Något svävande var uppgifterna om stiftelsens ekonomi (en lynnig aktiemarknad anades i kulisserna), men framförallt hade man velat höra fler kommentarer om vad det är som är speciellt
med just kurserna i Kall.

Är det Karpes inlärningsmetoder som är unika? Lämpar de sig särskilt för en viss typ av (efterfrågade) musiker? Inte för att jag personligen tvivlar på verksamhetens betydelse, men andra - om det skulle bli aktuellt med räddningsaktioner av något slag, tigga kommunpengar, vad vet jag - gör det kanske. Det kanske inte ens räcker med att peka på att 60 procent av Kungliga filharmonins stråkmusiker är före detta Kalldeltagare. Förr i världen fanns, bland de rika, bildade mecenater - 200 000 kronor fattas till nästa sommarkurs. Jag säger inget mer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons