Beethoven ”Eroica”Musikaliskt hjältemod går rakt genom tv-rutan

Barytonsolisten Peter Mattei gör ett nyinsatt gästspel i Berwaldhallen tillsammans med Radiosymfonikerna inför en tom salong.
Barytonsolisten Peter Mattei gör ett nyinsatt gästspel i Berwaldhallen tillsammans med Radiosymfonikerna inför en tom salong. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Det är ett historiskt ögonblick när världen ställer om till ett annat sätt att mötas kring musik – livestreamad från en tom konsertsal, teater eller ett vardagsrum. Musiken gör oss alla till hjältar i farsotens tid.

Under strecket
Publicerad
Malin Broman (t v) leder Radiosymfonikerna.

Malin Broman (t v) leder Radiosymfonikerna.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Annons

Det dagliga livet har snabbt fått en ny, brutal dramaturgi: de dagliga presskonferenserna, omställningen till ett virtuellt liv där dödsångesten och statistiken för antalet döda och sjuka motas undan med ett exponentiellt stigande antal popup-konserter online. I den dramaturgin växer sig känslan av igenkänning allt starkare inför insikten att timmar och dagar spenderade i konsertsalar, på museer och i operahus har varit min beredskapstid. Jag förstår på något existentiellt plan vad det är som händer nu, och jag är förberedd.

Jag tror att många delar den känslan, för när jag slår på webbsändningen för att se Berwaldhallens livestreamade konsert går det inte att komma in på hemsidan: efterfrågan är överraskande stor. Efter en stund ligger sändningen på en ny webbsida och jag har Peter Mattei, Sveriges Radios symfoniorkester och Malin Broman i mitt vardagsrum, och ett glas Zinfandel i handen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons