Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Transformation of sound Musik mellan lycka och larm

Transformation of sound

Genre
Konsert

Jeriko, Malmö. Konsert.

Hur låter musik? Hur låter ljudet av musik? Hur omvandlas ljud till musik? Eller musik till ljud? Sådana frågor aktualiseras av det kollektiv unga improvisationsmusiker som turnerar under paketnamnet Transformation of sound. Gemensamt för dem alla är att de givit ut skivor på bolaget Umlaut och att de närmar sig musiken förutsättningslöst. Vad som helst kan hända när Shelly Blake-Plock anför kvartetten The Jolly-Boat Pirates och duon Donkey Monkey i en kollektiv improvisation, i ett stycke musik som skapar en sällsamt lycklig kakofoni samtidigt som musikernas idéer frigör gnistrande fragment av skönhet och tät intensitet.

Paketet angör Malmö efter konserter i Strasbourg och Paris. Först på scen är The Jolly-Boat Pirates, en grupp som i sin tunga och frenetiska uttryckskraft minner om den tyska frijazzens pionjärer Albert Mangelsdorff och Peter Brötzmann. Trumpetaren Niklas Barnö och saxofonisten Lars Åhlund möts och bryts i tungt larmande duett- och duellpartier, medan basisten Joel Grip och trummisen Yann Joussein växlar mellan följsamt komp och polyrytmiska fyrverkerier. Men gruppen går inte bara på tyngd, musiken ger också plats för lyriska improvisationer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Duon Donkey Monkey utforskar klangerna. Den franska pianisten Eve Risser arbetar envetet med flygelsträngarna, och den japanska trummisen Yuko Oshima prövar cymbalernas och trumstockarnas klangmöjligheter. Men så glider duon över i ett annat idiom. Eve Risser vräker fram kompakta ackord men varvar med fjäderlätt flykt, medan Yuko Oshima dundrar på i tunga rockrytmer. Det är tekniskt bländande musik, på en gång passionerat romantisk och materialistiskt konkret.

  Annons
  X

  Så står excentrikern Shelly Blake-Plock på scen. Den här kvällen håller han sig till gitarren. Han arbetar mycket med svajarmen och tunga sustaineffekter, dribblar fram abrupta entonssolon som tycks komma av sig, grymtsjunger på ett sätt som påminner om Captain Beefheart. Det är, som sagt, lycklig musik.

  Kommande konserter:

  26/3 Gagnefs kyrka, Gagnef, 27/3 och 29/3 Glenn Miller Café, Stockholm, 28/3 Konstmuseet, Eskilstuna, 31/3 Baldursalen FHSK, Bollnäs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X