Annons

”Musik kan riva ett hål i en”

Kompositören Mikael Karlsson lyssnar mycket på pop som Anna von Hausswolff och Wildbirds & Peacedrums, men även mycket på klassisk musik ”Det jag gillar främst med Schubert och Mahler är att de båda jobbar med det lilla, lilla och sedan lägger in något som knockar.”
Kompositören Mikael Karlsson lyssnar mycket på pop som Anna von Hausswolff och Wildbirds & Peacedrums, men även mycket på klassisk musik ”Det jag gillar främst med Schubert och Mahler är att de båda jobbar med det lilla, lilla och sedan lägger in något som knockar.” Foto: Malin Fezehai

Hans pianolärare uppmanade honom att ge upp. Nu har han skrivit allt från smala kammarstycken till musiken i dataspelet ”Battlefield”. Kompositören Mikael Karlsson gillar att leka fram sin musik tillsammans med andra. På måndag sommarpratar han i P1.

Under strecket
Publicerad

”Det bästa med New York är att det ligger i det sociala kontraktet att man hjälper den som behöver hjälp, att man är stolt över att vara en som hjälper”, säger Mikael Karlsson.

Foto: Malin Fezehai

Det är inte mycket jag hinner se av Mikael Karlsson. Vi gör intervjun via Skype, han i sin lägenhet i Harlem och jag i ett trist mötesrum i Stockholm, och ganska snart försvinner bilden och bara ljudet blir kvar. Ändå känns det nästan som om jag är på plats där i Harlem. Sorlet från gatan ligger som ett konstant bakgrundsljud, ibland skär de klassiska New York-sirenerna igenom vårt samtal och plötsligt blir vi avbrutna av städerskan som, som utlovat, ringer på dörren. ”Så att ingen ska vara naken när jag kommer”.

– Hon är så jäkla rolig, säger Mikael.

Annons
Annons
Annons