Museihöst med norsk-svenskt tema

Rembrandt och andra holländska mästare, olika aspekter av norskt och svenskt, och forntiden i ny utställningsdräkt - se där några av de begivenheter som Stockholms museipublik har att se fram emot i höst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är Nationalmuseum som lockar med de stora holländarna. Holländsk guldålder heter utställningen som öppnar den 22 september och pågår hela hösten, med verk ur museets egna samlingar, kompletterade med inlån från bland andra Rijksmuseum i Amsterdam.
Thielska galleriet visar konst av Ulla Fries, Ulf Gripenholm, Susanne Larsson, Åke Norlander och Margaretha Renberg, med start den 24 september.
Moderna museet satsar på fotokonst. Arbus, Model och Strömholm heter utställningen som öppnar i oktober, med bilder av tre fotografer som alla är kända för sina porträtt av människor som lever i utanförskap. Längre fram i höst visas verk av videokonstnären Jonas Dahlberg. Och Dansmuseet visar från den 2 september en utställning om filmregissören Jonas Åkerlund.

Upplösningen av den norsk-svenska unionen uppmärksammas på Prins Eugens Waldemarsudde, som dessutom firar att det är 100 år sedan prinsen flyttade in. Utställningen Myt och landskap visar konst av unionstidens norska och svenska konstnärer, framför allt
landskapsmåleri och konst med anknytning till nordisk mytologi. Utställningen, som invigs av Sveriges och Norges kungapar, öppnar för allmänheten den 3 september och pågår hela hösten.
Nordiska museet och Livrustkammaren tar också upp unionsupplösningen. I månadsskiftet oktober-november kommer två samproducerade norsk-svenska utställningar till Stockholm efter att tidigare ha visats i Oslo. Den som visas på Nordiska heter kort och gott Norrmän och svenskar. Den som visas på Livrustkammaren heter Brödrafolkens väl och handlar om unionskungarna. Båda utställningarna fortsätter långt in på nästa år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons