Annons

Chefen svarar: ”Handlar inte om partipolitik”

Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” har orsakat debatt i såväl SvD som i Axess Magasin.
Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” har orsakat debatt i såväl SvD som i Axess Magasin. Foto: Ola Myrin/Statens historiska museer

Museichefen svarar Ola Wong och vill ge fler perspektiv på rättighetskamper i utställningen "100% kamp – Sveriges historia", även sådana som saknar politisk partifärg. Det skriver Historiska museets Katherine Hauptman i ett svar på Ola Wongs kritiska artikel.

Publicerad

När historia tar plats i samhällsdebatter får frågorna om hur och av vem det förflutna skildras förnyad aktualitet. Därför är det välkommet och bra att vår verksamhet diskuteras öppet, brett och passionerat, senast av journalisterna Ola Wong i SvD den 7 juni och Gunilla Kindstrand i Axess Magasin nr 5, 2018.

Utställningen ”100% kamp – Sveriges historia” visas just nu på Historiska museet i Stockholm. Det är en välbesökt vandringsutställning som sedan 2016 har visats på Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands museum och Sundsvalls museum och som är producerad i samarbete mellan många olika organisationer, museer, forskare och aktivister. Inte minst är den baserad på ett stort källmaterial ur arkivsamlingar, bland annat från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Utställningens ingång är tapetserad med bilder på demonstrationer från olika tider och platser i Sverige. Majoriteten av bilderna kommer från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Foto: Ola Myrin, Statens historiska museer Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons