Annons
X
Annons
X

Museibrand på Djurgården tros anlagd

En brand bröt ut i Biologiska museet på Djurgården i Stockholm på lördagskvällen vid 20.30-tiden. Brandkåren lyckades släcka branden som tros vara anlagd.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: STIG ALMQVIST

– Det var personer som passerade förbi som ringde och larmade. De hade sett rök och jag kunde höra hur brandlarmet tjöt i bakgrunden, säger Raymond Winberg, operatör vid SOS Alarm.

Det var en yttervägg i ett förrådsutrymme som brann, och rökutvecklingen var kraftig. Ett 25-tal brandmän från fem stationer lyckades dock begränsa branden snabbt.

Ölburkar har hittats invid byggnaden vid den vägg där branden startade. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Annons
X

Biologiska museet är helt byggd i trä och invigdes 1893. Det innehåller uppstoppade djur från över 300 nordiska arter och tillhör stiftelsen Skansen.

– Det är en väldigt komplicerad byggnad att släcka. Det finns många gamla fina tavlor av Bruno Liljefors och djuren innehåller formalin. Men det är för tidigt att säga om något kommit till skada, säger Anders Jansson, polisinsatschef på plats.

Skansens pressansvariga Christina Hamnquist var lättad efter att branden var släckt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var tur att de här personerna gick förbi museet när de gjorde. De gjorde även en bra insats och försökte släcka branden. Om inte räddningsarbetet kommit igång så snabbt som det gjorde hade det kunna gå väldigt illa.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STIG ALMQVIST Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X