Annons

Museernas antika dilemma

Sedan Medelhavsländerna börjat hävda sin rätt till antika konstföremål har det blivit i stort sett omöjligt att bygga upp en antiksamling. Många föremål i befintliga museer har ett dunkelt ursprung, och Italiens regering har dragit Gettymuseet inför rätta i Rom.

Under strecket
Publicerad

När Getty Museum i dag öppnar den nya utställningen av sin antiksamling i den nyrenoverade Gettyvillan i Malibu, Kalifornien, borde det glädja alla som intresserar sig för de antika kulturerna. Gettymuseet är kanske det rikaste i världen och har på mindre än 30 år byggt upp en av de finaste samlingarna av konstföremål och arkeologiska objekt från antikens Grekland och romarriket.

Men det har kommit smolk i bägaren. Enligt envisa rykten har Gettymuseet förvärvat illegala antika föremål. Dessa rykten har nyligen bekräftats och för första gången någonsin har ett stort museum dragits inför rätta av de italienska myndigheterna (rättegången började i november i Rom). Marion True, intendent och sedan 1986 ansvarig för Gettymuseets antiksamling, är åtalad för handel med illegala antika föremål för museets räkning. Los Angeles Times har under en längre tid granskat Gettymuseet och redogjorde för det italienska åtalet i en artikel 25/9 2005. Detta till synes triviala åtal är intressant då det synliggör den ideologiska rävsax som dagens museer sitter fast i.

Annons
Annons
Annons