Annons

Museerna behöver hjälp med plundrad nazikonst

Olle Granath, före detta chef för Moderna museet och Nationalmuseum och Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet.
Olle Granath, före detta chef för Moderna museet och Nationalmuseum och Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Cecilia Österberg/IBL

Svenska museer måste få hjälp rörande frågor om verk som stulits eller köpts under tvivelaktiga omständigheter i Nazityskland. Det menar Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet och Olle Granath, före detta chef för Moderna museet och Nationalmuseum, och uppmanar regeringen att tillsätta ett råd.

Under strecket
Publicerad

Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet.

Foto: Leif R Jansson / TT

Olle Granath, före detta chef för Moderna museet och Nationalmuseum.

Foto: Cecilia Österberg / IBL

I många delar av världen pågår tvister som rör konstverk som försvann under nazisternas tid vid makten i Tyskland. Viktiga konstverk som stals från judiska familjer finns idag i offentliga samlingar. Det handlar om dispyter som ofta är komplicerade och endast sällan råder samförstånd. I många fall har de juridiska stridigheterna pågått i flera år.

I Sverige har under senare tid två krav rests på återlämnande – så kallad restitution – av verk i statlig ägo. Det ena förvärvades av Nationalmuseum, det andra av Moderna Museet. Det går inte att utesluta att det dyker upp nya fall.

Annons
Annons
Annons