Museer stoppar utställningar

Alla planerade aktiviteter och nya utställningar på statens fyra museer för världskultur ställs in nästa år på grund av pengabrist - samma år som utsetts till mångkulturår. De minskade anslagen innebär också att flera av museerna kommer att slås samman inom kort.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa år är officiellt mångkulturår i Sverige, men de museer som arbetar med det internationella kulturarvet kommer att gå på sparlåga. 5,7 miljoner kronor försvinner i nästa års budget för Statens museer för världskultur, som innefattar Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm och det nya Världskulturmuseet i Göteborg.
På ett extramöte i dag fattar museernas styrelse beslut om hur besparingarna ska genomföras. Av den pm som överintendent Eva Gesang Karlström skrivit och som styrelsen väntas godkänna framgår att alla planerade aktiviteter för 2006 kommer att frysas.

Det innebär att det inte blir några nya utställningar och att flera utställningssalar kommer att gapa tomma i Stockholm. Hela återöppnandet av Medelhavsmuseet i februari är hotad. På Världskulturmuseet i Göteborg skärs den pedagogiska verksamheten, som har en mycket central roll i museets profil, kraftigt ner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons