Museer hanteras i tur och ordning

ANNAN AGENDA Museerna blir allt viktigare och ­regeringen har satsat 20 miljoner kronor för att tillgodose deras behov. Självklart skall det också ­finnas plats för formen i vår musei­struktur, men först måste de akuta kriserna hanteras, skriver ­kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag tror mycket på otålighet. Otålighet skyndar på processer och ställer tankar på sin spets. Det har under den senaste månaden varit tid för rannsakan av rege­ringens politik. Antalet dagar har räknats och ställts mot de beslut som har fattats. Så har även skett inom mitt område – kulturpolitiken. Stundom har en otålighet över förväntade och efterlängtade beslut präglat debatten. Den förstår jag – och delar till viss del! Efter tolv år i opposition har vi bråttom med att göra avtryck och styra kulturpolitiken mot det vi tycker är viktigast. Otåligheten har även framkommit i debatten på denna tidnings kultursidor om de nya museerna – Nobelmuseum, Formmuseum och till viss del, Designcenter.

Till att börja med vill jag ge denna otålighet rimliga proportioner. Den tidigare regeringen presterade vad gäller just dessa museer efter tolv år i regeringsställning tillfälliga lokaler till ­Nobelmuseet – gott nog kan tyckas. Men lite torftigt om man sedan efter drygt hundra dagar ställer den nya ­regeringen mot väggen och avkräver den svar på byggnadsprojekt som sammantaget skulle innebära ökade kostnader för staten på närmare en miljard kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons