Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: Mursi vill sätta sig över domarkåren

Egyptens storstäder exploderade på fredagen av massprotester mot Mohammed Mursi och presidentens extraordinära maktbefogenheter. Mursi säger sig försvara revolutionen, men oppositionen säger att han kidnappar den.

Demonstranter protesterar mot president Mursi på Tahrirtorget i Kairo.
Demonstranter protesterar mot president Mursi på Tahrirtorget i Kairo. Foto: SCANPIX

Scenförändringen är total. Sedan den internationella hyllningskören för Mohammed Mursis medlargärning mellan Israel och Hamas klingat av, grep presidenten in i den brännheta inrikespolitiken och gav sig själv extraordinära maktbefogenheter.

Mursi och hans anhängare i Muslimska brödraskapet ser ut att ha drabbats av självöverskattning. Presidentens dekret ledde till massprotester runt om i Egypten på fredagen. På flera håll stacks Brödraskapets lokaler i brand. Utanför inrikesministeriet i Kairo sköt kravallpolis tårgas mot demonstranter. Minst en aktivist har förklarats död när detta skrivs.

I ett skede när Egypten står inför en avgörande författningsreform sätter sig Mursi via sitt dekret över domarkåren. Dekretet innebär också att den islamistdominerade författningskommitté, som ska skriva en ny konstitution, inte kan underkännas i ett domstolsförfarande.

Annons
X

Redan tidigare har liberaler och den sekulära vänstern hoppat av från författningskommittén. Men med Mursis dekret blir det ännu lättare för islamisterna att köra över sina kritiker när konstitutionen skrivs. Kritikerna kallar Mursi för en ny diktator. En icke inkluderande författning är det sämsta tänkbara för egyptiska kvinnor som vill ha jämställdhet, för kristna kopter och för andra som vill att konstitutionen ska garantera fri- och rättigheter även för dem som inte röstar på Muslimska brödraskapets parti FJP.

Mursi vann presidentmakten i ett demokratiskt val. Men första valomgången var bästa måttstock på hur många som verkligen stödde honom och där fick han bara en fjärdedel av rösterna. Övriga väljare kan svårligen acceptera Mursis maktfullkomlighet.

Människorättsorganisationer jämför dekretet med undantagslagar, fastän det ur Mursis synvinkel handlar om att försvara revolutionen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men liberaler, vänstermänniskor, nasserister, fotbollssupportrar och andra demokratiaktivister som utgjorde 25-januari-revolutionens kärntrupp fyllde på fredagen gator i Kairo, Alexandria, Assiut, Mahalla och andra stora städer.

  Mursis dekret kom samtidigt som regeringen ska försöka täppa till de gapande hålen i statsbudgetgen via ett IMF-lån på 4,8 miljarder dollar. Som villkor för detta lån kommer bränslesubventioner att slopas och det kommer att svida i skinnet på de fattiga och den utarmande medelklassen. Det kan inte heller uteslutas att den del av vapenvilan i Gaza som Egypten måste uppfylla kan innehålla nyheter som de egyptiska medborgarna kommer att ha svårt att acceptera.

  Annons
  Annons
  X

  Demonstranter protesterar mot president Mursi på Tahrirtorget i Kairo.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X