Annons
X
Annons
X

Mursi erbjuder samlingsregering

President Mursi har enligt AFP lagt fram ett erbjudande om att bilda en samlingsregering som en väg ut ur krisen.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Demonstranter samlas runt en eld på Tahrirtorget efter president Mursis tal i går kväll. Nya sammandrabbningar bröt ut i natt och stod mellan anhängare till Mursi och utkallade säkerhetsstyrkor
Demonstranter samlas runt en eld på Tahrirtorget efter president Mursis tal i går kväll. Nya sammandrabbningar bröt ut i natt och stod mellan anhängare till Mursi och utkallade säkerhetsstyrkor Foto: MOHAMED ABD EL GHANY

I spänd väntan på att militärens tidsfrist mot honom skulle löpa ut är stora folkmassor samlade i Kairo. Anhängare till Mursi finns i tusental vid Tahrir-torget, rapporterar internationella tv-kanaler.

Tonen mellan de båda sidorna har hårdnat rejält i dag. I ett tv-tal förklarade Mursi att han var redo att försvara sin ställning med sitt liv och en ledande medlem i Muslimska brödraskapet varnade också för att det egyptiska folket inte stillatigande kommer att se en militärkupp inträffa.

På Facebook lovade i sin tur general Abdel Fattah al-Sisi att militären var beredd att dö för att försvara landet mot ”terrorister och extremister”. Pansarfordon placerades ut vid den statliga televisionens lokaler i centrala Kairo.

Annons
X

Minst 16 människor har dött vid nya sammandrabbningar intill universitet i Kairo i natt. De inblandade var anhängare till Mursi och utkallade säkerhetsstyrkor, sade ögonvittnen som också uppgav att de hört vapeneld och sett tårgas riktade mot demonstranterna. Tusentals islamister protesterade på torget framför universitetet mot militärens ultimatum.

– Utöver dödsoffren är ytterligare runt 200 skadade, uppgav hälsovårdsdepartementet.

Samtidigt som tidsfristen för arméns ultimatum till Mursi från i måndags - nå politisk enighet eller avgå - var på väg att löpa ut satt höga militära ledare i krismöte för att fila på detaljerna till färdplanen efter Mursi, rapporterade nyhetsbyråer.

Oppositionsgruppernas ledare, Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei, träffade också arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi och bad armén att ingripa för att undvika fortsatt blodspillan, sade politiska källor.

Militärens plan går ut på att inrätta ett presidentråd med tre medlemmar, under ledning av chefen för författningsdomstolen. Under en period på nio till tolv månader ska en neutral övergångsregering leda landet.

Kairo TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X

Demonstranter samlas runt en eld på Tahrirtorget efter president Mursis tal i går kväll. Nya sammandrabbningar bröt ut i natt och stod mellan anhängare till Mursi och utkallade säkerhetsstyrkor

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Bild 1 av 14

Demonstrannter protesterar efter president Mursis tal där han lovade att ta sitt ansvar och stanna vid makten.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Bild 2 av 14

Civilklädda poliser med en grupp demonstranter i Kairo. Muhammad Mursi kommer antingen att avgå eller också blir han avsatt av militären, spår idag, onsdag, den statliga tidningen al-Ahram enligt Reuters.

Foto: ROGER ANIS Bild 3 av 14

Demonstranter från oppositionen protesterar. Utöver dödsoffren är ytterligare runt 200 skadade, enligt hälsovårdsdepartementet.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH Bild 4 av 14

Oppoistionen demonstrerar på Kairos gator. Minst 16 människor har dött vid sammandrabbningar intill universitet i Kairo.

Foto: KHALIL HAMRA Bild 5 av 14

Egyptens president Mohammed Morsi pratar med journalister utanför presidentpalatset i Kairo. Armén har lämnat ett ultimatum till Mursi med deadline onsdag 17.00.

Foto: MAYA ALLERUZZO Bild 6 av 14

Egyptiska armén står vakt utanför presidentpalatset.

Foto: KHALIL HAMRA Bild 7 av 14

Oppositionen demonstrerar utanför presidentpalatset under tisdagen.

Foto: KHALIL HAMRA Bild 8 av 14

Hårda sammandrabbningar i Kairo på tisdagskvällen där minst sju uppges ha dödats och flera skadats allvarligt.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH Bild 9 av 14

En opponent till Mursi skriker slogans under en demonstration framför presidentpalatset i Kairo på tisdagen.

Foto: REUTERS Bild 10 av 14

Civilklädda polismän går tillsammans med demonstranter i Kit Kat-området i Giza på tisdagen.

Foto: ROGER ANIS Bild 11 av 14

Demonstranter från oppositionen på Tahrirtorget under tisdagen. De skriver ”Egypten” med hjälp av laser på Egyptens största statliga byggnad.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Bild 12 av 14

Demonstranter samlades på tisdagen, för tredje dagen i rad, i Alexandria och protesterade mot President Mursi.

Foto: ASMAA WAGUIH Bild 13 av 14

Motståndare till Egyptens president Mursi ropar slogans på Tahirtorget för tredje dagen i rad, tisdag.

Foto: ASMAA WAGUIH Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X