Murens fall blev början på en ny kamp
Under DDR-tiden var hon aktiv i den östtyska motståndsrörelsen, och hela 00-talet var hon chef för Stasi-arkivet. Marianne Birthlers memoarer ger en god inblick i den tyska återföreningens problematik.
I höst har det gått 25 år sedan muren i Berlin föll. Många minns bilderna från kvällen den 9 november 1989: öst- och västtyskar omfamnade varandra uppe på muren, DDR-invånare vällde in genom muröppningarna och hälsades med jubel i Västberlin, återförenade familjemedlemmar grät av glädje ... Murens fall kom så oväntat att ingen riktigt hann fatta vad som skedde. Först så småningom infann sig insikten att det var en händelse av världshistorisk betydelse.
Men vad vet vi egentligen om det land som i 40 år präglade 16 miljoner tyskars liv? Var DDR det förlovade socialistiska landet och rättmätig förebild för den västtyska 68-årsgenerationen (och även för många svenskar)? Eller var DDR en förtryckarstat som ohämmat spärrade in sina medborgare i fängelse? Än i dag är bilden av Östtyskland splittrad: ”ostalgi” å ena sidan, hat och förakt å den andra.