Muren genom öknen delar Västsaharas folk

Den 220 mil långa muren slingrar sig genom Saharaöknen kantad av marockanska minor och soldater. I 30 år har Västsaharas folk levt i konflikt med Marocko. Till skillnad från det uppmärksammade murbygget i Israel så har situationen i Västsahara passerat obemärkt. När Polisario i torsdags släppte 404 marockanska fångar ökade hoppet om en lösning på Afrikas längsta konflikt.

Under strecket
Publicerad
I flyktinglägren i Algeriet bor i dag, närmare 30 år efter invasionen, omkring 165 000 västsaharier. Många är födda i lägren och har aldrig sett sitt hemland.

I flyktinglägren i Algeriet bor i dag, närmare 30 år efter invasionen, omkring 165 000 västsaharier. Många är födda i lägren och har aldrig sett sitt hemland.

Annons

bir lahlou Nafaa Muhammed Salem pekar på en granathylsa som markerar att området är minerat. Sedan vrider han kikarsiktet för att ställa in skärpan. En kilometer bort ser han taggtråd, en sandvall och bakom den några marockanska soldater. Soldaterna bevakar Nafaas hemland: Västsahara.
– Vi är det enda folket på jorden som inte haft vår frihet sedan 1884, säger han.
– Muren Marocko byggt delar vår nation i två. Den är olaglig eftersom hela ockupationen är olaglig. Det är en skammens mur.

Nafaa slutar titta i kikaren men har fortfarande blicken fäst på det land han var tvungen att fly från vid sju års ålder. I november 1975 kom marockanska soldater från norr, mauretanska soldater från söder och västerut fanns bara Atlanten. Enda vägen bort från fiendens invasion var att gömma sig i öknen och försöka ta sig över gränsen mot Algeriet.
Nafaa berättar hur han med sin mamma och fem systrar flydde österut. Hans pappa, liksom de flesta andra män och ett fåtal kvinnor, följde inte med eftersom de stred för den västsahariska befrielserörelsen Polisario.
– Jag minns det som igår hur bomberna föll bara några meter från oss, säger Nafaa.
– Vi grävde skyddsrum under jorden. Där levde vi så länge solen var uppe av rädsla för marockanskt bombflyg. Vi gick bara ut när det blev mörkt. Det var extremt hett och trångt på dagarna. På kvällarna var det kallt. Vi var tre till fem personer som fick dela på samma filt under natten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons