Annons
X
Annons
X

"Ironiskhe Christus" – ett Twitter-fenomen

Kan man göra humor av medeltida konst? Uppenbarligen.
Muralgranskaren har hittills lyckats fånga 4000 Twitter-användares intresse och förser dem varje dag med nya, humoristiska tolkningar av medeltida målningar.

Foto: Skärmdump, Twitter. Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Foto: Skärmdump, Twitter.

Trots att upphovspersonen med namnet Muralgranskaren travesterar Viralgranskaren, avdelningen på Metro som går till botten med historier och myter som fått viral spridning, har de ingenting gemensamt.

Med påhittad fornsvenska och vild fantasi har Muralgranskaren istället lyckats göra medeltida konst intressant för en ung publik. Genom sina komiska tolkningar av målningar med bibliska motiv har Muralgranskaren gjort succé på Twitter.

I och med de begränsningar i utrymme som kommer med Twitter består Muralgranskarens inlägg endast av en bild och en kortare bildtext. Det är dock inget som har hindrat framgången.

I skrivande stund är det drygt 4000 personer som följer det ännu anonyma Twitter-kontot där ”then ironiskhe christus”, ”then ång-drifne munkhen” och ”oförgäthliga hufwud-bonadher” är ständigt återkommande inslag.

**Muralgranskaren har **blivit ett svenskt internetfenomen och har lyckats göra 1300-talets konst aktuell i en digital miljö för en publik som kanske annars aldrig hade lagt märke till den. Men, det finns en hake. Som med mycket annat på Twitter står humor i fokus och det finns en satirisk prägel som kanske inte skulle falla alla i smaken.

I Expressen har Muralgranskaren jämförts med den internationella bloggen ”Ugly renaissance babies” som fått stor uppmärksamhet. Men än så länge torde Muralgranskaren vara den första av sitt slag, och den första svensken att göra humor av medeltida konst på Twitter.

Här nedan har vi samlat några av Muralgranskarens inlägg på Twitter.

"Then ironiskhe Christus" är en återkommande karaktär i Muralgranskarens bilder.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 7

Muralgranskaren gav sig snart in i Quick-debatten och frågan om likhunden Sampo, som Göran Lambertz hållit som betydelsefulla bevis mot Sture Bergwall.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 7

Muralgranskaren lyckades även väva in en science fiction-referens i en av sina granskningar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 4 av 7

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 5 av 7

  Precis som den "Ironiskhe Crhistus" är den "ång-drifne munkhen" en återkommande karaktär.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 6 av 7

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 7 av 7

  "Oförgäthliga hufwud-bonhader" är ett återkommande inslag. "Glass-Struten" är bara en i raden av alla hattar som förbryllar Muralgranskaren.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X