Murakami: Författaryrket är inget för intelligenta

Haruki Murakami (född 1949) menar att löpning är viktigt för hans författarskapet, att kroppens muskelmassa faktiskt rent konkret bidrar till tankearbetets kvalitet.
Haruki Murakami (född 1949) menar att löpning är viktigt för hans författarskapet, att kroppens muskelmassa faktiskt rent konkret bidrar till tankearbetets kvalitet. Foto: Murdo Macleod

Nobeltippade Haruki Murakami ger författartips. Här finns många fina formuleringar och tänkvärda reflektioner kring skrivande, skapande och litteratur, skriver Jenny Aschenbrenner. Som att intelligens och skönlitterärt skrivande kan vara varandras fiender.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den varje år lika Nobelpristippade författaren Haruki Murakami har, det kan ingen ta ifrån honom, en alldeles egen litterär stil. På samma gång avskalad och komplex, lättfattlig och svårtolkad. I romaner som syr samman nyktert skildrade vardagsmödor med det fantastiska berättar han om en mental värld som, när man sitter i en helt annan ände av planeten, man kan få för sig i är typiskt ”japansk”. Det är den inte, i alla fall inte enligt den japanska kultursfären, det är en av alla fascinerande små pusselbitar till Murakamis litterära gärning som han levererar i den serie personliga essäer som samlats till boken ”Författare till yrket”. Enligt japanska kritiker och kollegor är han för ”internationell”, alltför prosaisk i sitt förhållande till det japanska språket, alltför fokuserad på att föra handlingen framåt, för att vara en del av en japansk litterär tradition, berättar han själv.

Förmodligen härrör det ur den metod som han utarbetade inför sin debut för att skapa den laddade konstlöshet som utmärker Murakamis stil. Han skrev helt enkelt om sin allra första roman på engelska och översatte sedan till japanska, allt för att brotta ned det överlastade och känslosamma i det första utkast som han själv kände nästan helt saknade litterära kvaliteter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons