Annons

Avlivningskliniken TusenskönanMunter samhällssatir om dödshjälp de luxe

Martina Montelius (född 1975) har bland annat gett ut romanerna ”Främlingsleguanen” (2013) och ”Oscar Levertins vänner” (2015). Hon är också konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra och en prisbelönt dramatiker och regissör.
Martina Montelius (född 1975) har bland annat gett ut romanerna ”Främlingsleguanen” (2013) och ”Oscar Levertins vänner” (2015). Hon är också konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra och en prisbelönt dramatiker och regissör. Foto: Niklas Hellgren

Aktiv dödshjälp. Det är utgångspunkten för Martina Montelius nya roman. Men i vanlig anda skriver hon med ett muntert tilltal, trots det känsliga ämnet. Här ligger skrattet befriande nog granne med svärtan, tycker John Sjögren.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Albert Camus inleder sin berömda essä ”Myten om Sisyfos” med att slå fast: ”Det finns endast ett verkligt allvarligt filosofiskt problem: självmordet.” Är livet, trots dess inneboende paradoxer och motstridigheter, eller absurditeter som existentialisten Camus skulle ha sagt, värt att leva? Att vara eller inte vara, det är som bekant frågan.

I Martina Montelius nya roman möter vi några människor som har valt det senare alternativet, som av olika anledningar inte längre anser sig kunna bära existensens tunga börda. Romanen utspelar sig i ett fiktivt Sverige där assisterat självmord inte bara blivit lagligt, utan dessutom skattesubventionerat. Via skattsedeln betalas en liten dödspeng som ger den som så önskar rätt till de kommunala dödsklinikerna. Samtliga medborgare har rätt, oavsett bakomliggande orsak – fysisk eller psykisk – att få hjälp att dö.

Annons
Annons
Annons