Munskydd hjälper – men bara för de redan smittade

Odenplan i Stockholm tidigare under veckan.
Odenplan i Stockholm tidigare under veckan. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Blöjor, plastpåsar, gasmasker – eller klassiska munskydd. Svenskarna tar till olika hjälpmedel för att försöka skydda sig mot coronaviruset. Men hjälper de? Tveksamt, enligt experterna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hjälper vanliga munskydd?

Nja. Det största problemet med vanliga munskydd är att de helt enkelt inte sluter tätt, berättar Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet. Partiklarna är dessutom så små att de enkelt tar sig igenom munskyddet när du andas.

– Att säga att de inte har någon effekt alls är kanske att ta i, de kan möjligtvis skydda mot rakt stänk i ansiktet. Men för att få ett riktigt skydd krävs ett tättslutande filter så att luft inte smiter in på sidorna, säger han.

Finns det risker med munskydden?

Ja. En ofta citerad hypotes – som dock saknar vetenskapligt stöd – är att munskydd skulle kunna vara ett hinder från att peta sig i ansiktet, något som skulle kunna minska smittrisken. Men Jan Albert menar att sambandet också kan vara det omvända.

– De skaver ju lite grand och de blir fuktiga, så risken är att du petar dig mer i ansiktet med ett munskydd, säger han.

Samtidigt finns också en annan risk med munskydden: att de skapar en falsk trygghet. Liknande problem har tidigare lyfts när det gäller cykelhjälmar. Man tror att man är mer skyddad än man är – och beter sig därför på ett sätt som gör att risken i stället ökar.

Annons
Annons

– Det kan finnas en sådan riskkompensation, säger Jan Albert.

Finns hemmagjorda hjälpmedel som fungerar?

I brist på munskydd, som sålt slut i stora delar av världen, har en del också tagit till hemmagjorda alternativ som blöjor eller plastpåsar. Eller det kanske vanligaste alternativet: en halsduk framför ansiktet.

Men Jan Albert ifrågasätter även de strategierna.

– Jag tycker att man ska hålla sig till social distansering och inte ha hemmagjorda andningsskydd. Jag använder själv inte sådant, säger han.

Det bästa sättet att skydda sig är i stället att se till att tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra, påpekar han.

– Om du håller lite distans till andra när du är utomhus är smittrisken otroligt liten.

Finns det ingen fördel med munskydd?

Jo, det gör det. För en grupp kan de ha en viss effekt: de som redan är smittade. Då kan det skydda så att nysningar och hostningar från dig inte sprids i lika stor omfattning som annars. Röda Korset i USA rekommenderar till exempel därför alla med symptom att använda munskydd.

– Men om du är sjuk ska du framför allt hålla dig undan från andra. Se till att få hjälp med till exempel mathandling. Och om du blir så sjuk att du behöver kontakt med vården ska du ringa 1177, säger Jan Albert.

Finns några munskydd som fungerar?

Ja, den typen av avancerade masker med så kallat FFP3-filter som används inom sjukvården – och som det just nu råder stor brist på globalt i pandemins spår. För den som har sådana masker hemma har Jan Albert en enkel rekommendation: lämna dem till sjukvården.

– Vi räknar med att det här kommer att hålla på länge och man kan som privatperson inte gå med sådana skydd i veckor eller månader framåt. Då är det en bättre idé att sjukvården kan använda dem, säger han.

– Man ska också tänka på att otroligt få yngre och medelålders blir allvarligt sjuka av det här viruset. Du skyddar alltså inte dig själv mot viruset för din egen skull – utan för att hjälpa samhället. Och samhället behöver skyddsutrustningen i sjukvården.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons