Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Munskölj ökar spelarnas prestation i fotbolls-VM

Foto: Juan Mabromata/TT

Har du sett engelska herrfotbollslandslagets matcher under VM? Då har du kanske uppmärksammat att de sköljer munnen och spottar ut vätskan i halvlek eller innan förlängningar. Enligt forskare är det ett avsiktligt sätt att öka kroppens prestation.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 15 juli 2018
Annons

Det är amerikanska New York Times som gjort en djupdykning i fenomenet. Många noterade att de engelska spelarna under förlängningen mot Colombia sköljde munnen och spottade ut vätskan ett flertal gånger. Även Portugals Cristiano Ronaldo har setts spotta ut halvcirklar av vätska efter en omgång gurgling i munnen.

Beteendet kallas för ”carb rinsing” eller på svenska, kolhydratssköljning. Enligt forskare går detta ut på att man sköljer hela munnen under några sekunder med sportdryck, för att mineraler och kolhydrater ska komma i kontakt med munnens receptorer, för att sedan spotta ut det. Man lurar då kroppen att tro att kolhydrater laddade med energi är på väg, vilket gör att kroppen höjer sitt prestationsläge ett snäpp. Men man sväljer aldrig, då man vill undvika en vätskefylld mage.

Foto: Juan Mabromata/TT

Annons