Annons
X
Annons
X

Munro kan tänka sig börja skriva igen

Litteraturpristagare Alice Munro öppnar nu för möjligheten att hon kan börja skriva igen. Det säger hon i en intervju med Nobelstiftelsen.

– Kanske kommer det här få mig att ändra mig, säger hon.

Foto: PETER MORRISON

Den 82-åriga litteraturpristagaren Alice Munro har flera gånger under de senaste åren berättat att hon bestämt sig för att sluta skriva. Första gången var redan 2006 till den kanadensiska tidningen Toronto Globe and Mail. I juni i år kom samma besked i en intervju med
New York Times. Men i samband med utnämningen öppnar nu litteraturpristagaren för att börja skriva igen. Beskedet kommer i en intervju på Nobelstiftelsens
Youtubekanal.

– Du vet, jag har hållt på med det här under så många år. Jag har skrivit och publicerat sedan jag var 20, och då och då fick jag något publicerat, men det är länge sedan, och jag tänkte att det skulle bli trevligt att få ta det lugnt, men kanske kommer det här att få mig att ändra mig, säger hon i intervjun.

Hon säger att hon hade svårt att tro på nyheten om att hon vunnit Nobelpriset i litteratur.

Annons
X

– Jag kunde inte tro det, jag blev så glad, och jag har ännu inte kommit över glädjen.

Alice Munro har svårt att rekommendera en av hennes böcker som nya läsare kan börja med, men väljer trots det den senaste, ”
Dear Life”.

– Du tycker alltid att ditt senaste alster är ditt bästa, i alla fall jag. Så jag skulle vilja att de började med den sista boken, säger Munro i intervjun.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nobelstiftelsen: Priset kommer att ge dig många nya läsare.

  – Jag hoppas det, och jag hoppas att det även gäller för noveller i allmänhet. Det brukar oftast avfärdas som något folk håller på med innan de skriver sin första roman. Och jag skulle vilja att den aktualiserades, utan förbehåll, så att inte en roman behövs, säger Munro.

  Världens reaktioner på priset svd.se Sex sidor av litteraturpristagaren svd.se ”Väl generöst att ge till svenskar” svd.se Läs en av Munros noveller här svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: PETER MORRISON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X