Annons
X
Annons
X

Munro årets litteraturpristagare

Nobelpriset i litteratur 2013 går till Alice Munro. SvD rapporterade live under dagen – från på Börshuset, på en bokhandel ute på stan samt på bokmässan i Frankfurt. Här kan du läsa hela direktrapporten.

2013 års litteraturpristagare Alice Munro.
2013 års litteraturpristagare Alice Munro. Foto: PETER MORRISON/AP

09:33 Mårten Eidevall:
Hej och välkomna till SvD:s direktrapportering om Nobelpriset i litteratur som tillkännages av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund, vid klockan 13.00 i Börssalen. Vi kommer att rapportera hela dagen och sänder även live-tv från Börssalen både före och efter priset tillkännages.

09:33 Nobelprize_org (Twitter):
Today 106th#NobelPrize in#Literature announced by Swedish Academy at 1:00 pm LIVE http://t.co/AOqkl51DJr or http://t.co/JFlaRmpNaz

09:38 Mårten Eidevall:
Det är alltså den 106:e priset i ordningen som delas ut i år. Arbetet med att utse pristagaren pågår hela året: I april fastställer Akademien en kandidatlista på cirka 15 namn, efter förslag som nått Nobelkommittén. Sedan läser ledamöterna in sig, och listan reduceras till fem namn när sommaren närmar sig sitt slut. Beslutet tar de i oktober. Kandidaten måste få mer än hälften av de Adertons röster.

Annons
X

09:50 Mårten Eidevall:
Snart alltså tre timmar kvar till att Peter Englund slår upp dörrarna och förkunnar vinnaren. Vem blir den lycklige litteraturpristagaren då? Vadslagningsfirman Ladbrokes har, likt förra året, en gentleman från Japan högst upp tätt följt av en novellmästare och en vitrysk politiskt laddad författarinna. 1: Haruki Murakami 2: Alice Munro 3: Svetlana Aleksijevitj ​​

10:00 Mårten Eidevall:
SvD Kultur har gått igenom de olika typer och kategorier som kommer på tal för Nobelpris i litteratur 2013. Uthållig, politisk, afrikan, poet eller otippad, där är några av kategorierna där pristagaren troligen finns. 

10:03 Mårten Eidevall:
SvD:s kulturchef Daniel Sandström spår utgången: han vill att Alice Munro eller Philip Roth får priset men tror att Svetlana Aleksijevitj får det.
Och Lina Kalmteg, SvD:s litteraturredaktör, önskar att Alice Munro alternativt Maryse Condé får priset. Tror även hon att Aleksijevitj får det.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  10:07 Mårten Eidevall:
  Tyck till själv! Vem tycker du ska få Nobelpriset i litteratur? Skriv in din favorit i formuläret på SvD Kultur.

  10:16 SvDKultur (Twitter):
  Hen borde få litteraturpriset – SvD frågade läsarna vad de tycker. http://t.co/UDUuXS7FQM

  10:23 Mårten Eidevall:
  Murakami, Oates och Aleksijevitj - topplistade vinnarkandidater hos de två stora spelbolagen, visar SvD:s koll. Den som är djärv kan satsa en slant på Jonas Gardell - till 150 gånger pengarna hos Unibet.

  10:27 Mårten Eidevall:
  Ni som väntar på korta tweets inifrån Börshuset av ständige sekreteraren Peter Englund får fortsätta vänta. På sekreterarens blogg går att läsa följande: 
  **”Hur vet man att det är Nobeltider? Ett bra tecken är att då startas det fejkade Twitterkonton i mitt och Akademiens namn. Det senaste heter @SvAkEnglund. På bilden ser man för övrigt en av mina fina Mårbacka-pelargoner.

  Jag upprepar gärna vad jag skrev förra året: jag twittrar inte, jag har inte twittrat, jag kommer inte att twittra. Alla Twitterkonton som har skapats eller skapas i mitt namn är falska.”**

  10:33 Nobelprize_org (Twitter):
  ”How Do You Find Authors Worthy a#NobelPrize in Literature?” Permanent Secretary of the Swedish Academy answers FAQs http://t.co/JAWkE7cjWN

  Foto: Lars Pehrson

  10:45 Mårten Eidevall:
  ”som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid”
  – Så löd nomineringen förra året när kinesiska författaren Mo Yan hedrades med Nobelpriset. Ett pris som upprörde och rönte stor framgång för det lilla förlaget, Tranan, som specialiserat sig på översatt världslitteratur utanför den anglosaxiska språkzonen.
  – Ett tag var det var en enorm stress, sade förläggaren Styrbjörn Gustafsson  till SvD tidigare, men betonade att han hela tiden var väldigt glad över Akademiens val.

  Foto: Lars Pehrson

  10:47 Mårten Eidevall:
  Här kan du läsa alla nomineringar i korthet tillbaka till den första pristagaren 1901, den franske poeten Sully Prudhomme.

  Foto: Lars Pehrson

  10:56 Lilian Peterson:
  Joyce Carol Oates borde få de hoppas jag.Vilka mer är på förslag?mvh Lilian
  Mårten Eidevall:
  Det är många namn som florerar i förhandsspekulationerna. Oates, Murakami, Munro och Aleksijevitj är några av de oftast omnämnda. Bland andra kandidater märks Adonis, Amos Oz, Margaret Atwood, António Lobo Antunes och Philip Roth.

  11:04 Mårten Eidevall:
  Det svänger i toppen på spelbolagens topplista över de hetaste kandidaterna - vitryskan Svetlana Aleksijevitj gick nyss om Haruki Murakami på Ladbrokes topp tre-lista.
  – De senaste fem åren har vi haft med vinnaren åtminstone på topp tio. Förra året låg Mo Yan och Murakami sida vid sida på upploppet, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige till SvD.

  11:15 Mårten Eidevall:
  Läsarnas åsikter om vem som borde blir årets Nobelpristagare går isär. Här kan du läsa ett urval av läsarnas Nobeltankar. Sofi Oksanen, Philip Roth och - Ulf Lundell nämns som önskade pristagare.

  Hannes Delling gör sig beredd inför SvD:s livesändning från Börshuset. Foto: Lars Pehrson

  11:25 Mårten Eidevall:
  Just nu pågår den internationella bokmässan i Frankfurt. SvD är självfallet på plats, och vår korrespondent Tomas Lundin kommer att rapportera från Frankfurt när det närmar sig. En av förhandsfavoriterna, vitryskan Svetlana Aleksijevitj, är på bokmässan för att ta emot den tyska bokhandelns fredspris.

  11:28 Piruettanna (Twitter):
  Heidenstam blickar strängt på oss idag.

  11:32 Mårten Eidevall:
  En av SvD Kulturs medarbetare på plats, Anna Ångström, är i närheten av porträttet av Verner von Heidenstam i Börssalen. Heidenstam stod som pristagare för snart 100 år sedan, 1916.

  11:33 Erik:
  Kommer Pynchon någonsin få priset?
  Simon Löfroth:
  Vi på SvD tror att det är osannolikt.

  11:34 Mårten Eidevall:
  Röster har höjts för att italienaren Claudio Magris bör föräras med Nobelpriset. Han har varit med i förhandstippningarna tidigare. Lästips: SvD:s Lina Kalmtegs intervju med Magris från 2007.

  11:40 Mårten Eidevall:
  ”Afrikas kvinna i akademien”, Assia Djebar, ville inte prata om Nobelprisspekulationer när Lina Kalmteg intervjuade henne:
  ”Jag funderar inte på priser när jag skriver. Jag konstruerar mina böcker som en arkitekt. Jag bygger och är inte klar än.”

  11:44 Mårten Eidevall:
  Missa inte att chatta med Per Wästberg, invald i Svenska Akademien 1997, om Nobelpriset i litteratur. Chatten startar 15.45, men ställ dina frågor redan nu.

  11:47 Rödmyran:
  David Foster Wallace, en osedvanligt begåvad och fantasifull författare med ett litterärt språk som överraskar borde tilldelas Nobelpriset postumt.
  Simon Löfroth:
  Det kan man tycka. DFW var en speciell författare som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Med tanke på att endast Karlfeldt mottagit litteraturpriset postumt, 1931, förefaller det högst osannolikt att DFW någonsin föräras priset.

  Från och med 1974 är det dessutom fastslaget i Nobelkommitténs statuter inga författare ska tilldelas Nobelpriset i litteratur postumt, om inte författaren i fråga går bort efter eventuell tillkännagivelse.

  11:53 Mårten Eidevall:
  SvD har publicerat ett bildspel på de topplistade Nobelpriskandidaterna, om man får tro Ladbrokes, det vill säga. Titta här.

  11:53 SvDKultur (Twitter):
  RT@Hannesdelling: Tjuvlyssnat: Snackis bland akademi- och nobelfolket här:@axelbjorklund s roliga vadslagningstext. Hur rätt har vadslagn…

  11:57 Christer:
  Vad tror ni om Boris Pahor?
  Simon Löfroth:
  Hej Christer och tack för din fråga. Pahor har vi inte diskuterat särdeles ingående, men om han skulle få priset blir han den första 100-åringen att ta emot det!

  12:00 Inger myrland:
  Hoppas på Claudio Magris som pristagare … men kanske också Jonathan Franzen är en värdig pristagare. Har någon nämnt Stephen King? en begåvad skrftställare med sinnrikt språk.
  Simon Löfroth:
  Hej Inger, Stephen King nämns då och då som ”värdig” pristagare (oftast på någon halvobskyr amerikansk populärkulturell hemsida), men det är högst osannolikt att hans namn skulle läsas upp av Peter Englund om en timme.

  12:04 Arne Lundin:
  Har Carlos Ruiz Zafón figurerat i förhandsspekulationerna i år eller tidigare?
  Simon Löfroth:
  Nej, inte så att det är ett namn det viskas om på kulturredaktioner runt om i världen precis.

  12:05 Nobelprize_org (Twitter):
  60 minutes before the LIVE announcement about 2013#NobelPrize in#Literature. Watch on http://t.co/B0vLAKQGhM or http://t.co/TKj5gBp8ER

  12:08 Mårten Eidevall:
  För den som glömt - här är de senaste tio årens pristagare:  2012: Mo Yan 2011: Tomas Tranströmer 2010: Mario Vargas Llosa 2009: Herta Müller 2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio 2007: Doris Lessing 2006: Orhan Pamuk 2005: Harold Pinter 2004: Elfriede Jelinek 2003: J.M. Coetzee

  12:11 mondrian:
  Både Roth och Munro har lagt av med skrivandet. Hur vanligt är det att ge uttalat pensionerade författare pris?
  Simon Löfroth:
  Hej Mondrian, Genomsnittsåldern för författare som tilldelats priset är 64 år, vilket faller inom spannet för svensk pensionsålder. Men för att svara mer allvarligt på din fråga: inte särskilt vanligt. Det är dessutom svårt att veta om en författare verkligen skrivit sitt sista verk eller ej. När slutar en författare vara en författare?

  12:11 Fredrik:
  Javier Marias då?! Chans?
  Simon Löfroth:
  Högst osannolikt.

  12:12 Agneta Carle:
  Kan den utmärkte brittiska författaren Ian McEwan ha en chans idag? Hoppas det!!!
  Simon Löfroth:
  McEwan har naturligtvis en chans, men den är, så vitt jag förstår, liten.

  12:13 Mårten Eidevall:
  Poeten Adonis låg etta på vadslagningslistorna inför Nobelpriset redan 2005. Här är en längre intervju med den syriske poeten i ett samtal om religion, arabvärlden och dikter.

  12:15 Julia:
  Kommer Joyce Carol Oates att få pris någon gång tror ni?
  Simon Löfroth:
  Hej Julia, Bra fråga, men svår att svara på. Hennes imponerande produktivitet kan, paradoxalt nog, ligga henne i fatet. Ju fler böcker hon skriver, desto mer ökar risken att den genomgående kvaliteten sjunker, att författarskapet ”vattnas ur”.

  12:17 Mårten Eidevall:
  Nu - 45 minuter kvar till beskedet. I måndags hade Akademien bestämt sig, skriver Peter Englund på bloggen ”Att vara ständig”. Tillkännagivandet sker på sedvanlig plats och på sedvanligt vis, låter Englund berätta:
  ”Jag kommer att bära en brungrå kostym med beige skjorta, mörkblå slips med ränder samt bruna skor. Det kan jag berätta; det är också allt jag kan berätta.”

  12:21 Mårten Eidevall:
  Läs- och klicktips: SvD:s interaktiva karta med alla Nobelpristagare sedan 1901 är uppdaterad med årets Nobelpristagare hittills. 

  12:26 David:
  Murakami har jag läst det som finns översatt till engelska - underhållande new age-depp men nobelklass vete tusan. Min ständiga förhoppning DeLillo verkar inte närvarande, kanske för lätt tillgänlig?
  Simon Löfroth:
  Hej David, DeLillo, Pynchon och Roth pratas det om inför varje tillkännagivande. DeLillo och Pynchon måste ses som högoddsare.

  12:27 Mårten Eidevall:
  SvD sänder nu live från Börshuset. SvD:s Lina Kalmteg beskriver lågoddsaren, vitryskan Svetlana Aleksijevitj som i grunden är en dokumentärförfattare:
  – Hon har en tydlig metod och det blir skönlitteratur av det även om det är dokumentära romaner. ​Det handlar om hundratals röster som blir till en litterär kör, säger Kalmteg.

  12:29 Mårten Eidevall:
  Om svenska författares möjligheter:
  – Det blir inte Leif GW Persson eller Jan Guillou, i alla fall, säger Lina Kalmteg.

  12:31 Lisa:
  Jag undrar varför Nobel inrättade ett pris i litteratur. Vet någon vad som motiverade honom till det, då det skiljer sig så från priserna i naturvetenskap. Tack på förhand.
  Simon Löfroth:
  Hej Lisa, Alfred Nobel ville säkerställa att framtida forskning inom vetenskaperna belönades och där inkluderade han litteraturen. Det finns ingen anledning att tro att bevekelsegrunderna bakom instiftandet av litteraturpriset skiljer sig från de övriga.

  12:31 Piruettanna (Twitter):
  Ola Larsmo hoppas på Svetlana Aleksejevitj men han har aldrig gissat rätt.

  12:35 Mårten Eidevall:
  SvD intervjuade Svenska Akademiens kanslichef, Odd Zschiedrich, som pratade om det stora mediala intresset och kommunikationssvårigheterna förra året med de kinesiska journalisterna på plats som inte kunde engelska. SvD:s livesändning återkommer snart, och vi ber om ursäkt för att ljud och bild inte var synkade i sändningen.

  12:36 LinaKalmteg (Twitter):
  Inte jättetrångt i Börssalen än. Förra året många asiatiska journalister, i år inga från Afrika enl uppg. Säger något om vem det INTE blir?

  12:36 LinaKalmteg (Twitter):
  Många nämner Svetlana Aleksijevitj...

  12:38 Fredrik:
  Hoppas på Claudio Magris eller Gerald Murnane! Har GM diskuterats något?
  Simon Löfroth:
  Hej Fredrik, Gerald Murnane ses väl inte som en jättehet kandidat. Hans landsman Les Murray är kanske närmare priset?

  12:40 Treijsen (Twitter):
  The youngest Literature Laureate is Rudyard Kipling, who was 42 years old when he was awarded the Literature Prize in 1907.@Nobelprize_org

  12:41 Treijsen (Twitter):
  The oldest Nobel Laureate in Literature to date is Doris Lessing, 88 years old when she was awarded the Prize in 2007.@Nobelprize_org

  12:42 sillgrisslan:
  Ko Un?
  Simon Löfroth:
  Hej Sillgrisslan, Ko Un är i någon mån alltid aktuell. Sydkoreanska reportrar har campat utanför hans bostad tidigare år vid tillkännagivandet.

  12:43 Mårten Eidevall:
  Lite siffror så, från Nobelstiftelsen: 105 Nobelpris har delats ut mellan 1901-2012, 12 pris har gått till kvinnor och 4 pris har delats mellan två personer.

  12:43 Marky:
  Vad tror man om Bruce Chattwin?
  Simon Löfroth:
  Eftersom han är död är chansen mindre än minimal.

  12:43 Nobelprize_org (Twitter):
  The Swedish Academy tries to contact the person who will receive the 2013#NobelPrize in#Literature 30 mins before the announcement.

  12:44 Mårten Eidevall:
  Akademien kan alltså mycket väl ha fått tag i årets Nobelpristagare vid det här laget.

  12:46 Treijsen (Twitter):
  Flest pristagare har skrivit på engelska. Engelska 26, franska 13, tyska 13, spanska 11, svenska 7, italienska 6 och ryska 5.#NobelPrize

  12:48 Mårten Eidevall:
  SvD:s livesändning är igång igen. SvD:s Hannes Delling intervjuade nyss Görel från Göteborg som åkt buss till Stockholm och Börshuset. Hon tippar Joyce Carol Oates som pristagare.
  – Det är orättvist att det är så få kvinnor som fått priset. För kvinnor kan faktiskt skriva, säger hon.

  12:51 Mårten Eidevall:
  Johan Hilton, förlagschef på Bokförlaget Atlas, säger att det är en jäkla kul dag när Nobelpriset delas ut. En av hans favoriter är norske dramatikern Jon Fosse.
  – Han är en lysande dramatiker och är värd priset.

  12:52 LinaKalmteg (Twitter):
  Ryktena flödar i Börssalen. ”En portugis på F”, sa just någon.

  12:53 Mårten Eidevall:
  SvD: Vilket tycker du är det sämsta valet de senaste 10 åren?
  – Det är egentligen aldrig några dåliga val. Jag går personligen inte igång på Mo Yan, men ingen Nobelpriskandidat är direkt ovärdig, säger Johan Hilton.

  12:54 Piruettanna (Twitter):
  Horace Endahl set nöjd ut, till svd: Det här året har det uppenbarligen inte varit några läckor!

  12:54 Mårten Eidevall:
  Nu är det bara fem minuter kvar till tillkännagivandet!

  Foto: Lars Pehrson

  12:55 Simon:
  Är Cormac McCarthy på tals? Jag hoppas själv på honom.
  Simon Löfroth:
  Hej Simon, Akademiledamoten Lotta Lotass har skrivit om Cormac McCarthy, vilket kanske skulle kunna tala för honom som potentiell pristagare, akademiledamöterna har å andra sidan skrivit om en hel del författare.

  12:55 LinaKalmteg (Twitter):
  Nu kommer akademiledamöterna ut längst bak i Börssalen. Ser rätt nöjda ut.

  12:58 Mårten Eidevall:
  SvD:s kulturchef Daniel Sandström är inbjuden i SVT:s direktsänding om Nobelpriset.
  – Jag gillar Alice Munro mycket, det kan vara dags för henne, säger Sandström och nämner vitryska författarinnan Svetlana Aleksijevitj.

  12:59 Piruettanna (Twitter):
  Horace Engdahl menar jag. Han sa just till svd att det av förhandsspekulationerna att döma ej förekommit läckor.

  12:59 Mårten Eidevall:
  En minut kvar nu.

  13:00 Mårten Eidevall:
  Peter Englund är på plats utanför dörren nu.

  13:01 Mårten Eidevall:
  Årets vinnare av Nobelpriset i litteratur 2013: Alice Munro

  13:02 LinaKalmteg (Twitter):
  Samtida novellkonstens mästare!

  13:02 Mårten Eidevall:
  ”Den samtida novellkonstens mästare”

  13:02 Mårten Eidevall:
  Så lyder Akademiens motivering till årets litteraturpris, som går till Alice Munro. Det är en oerhört kort motivering, och novellisten Munro är känd just för att skriva kort. Akademiens sekreterare Peter Englund menar att hon har drivit denna konstform till perfektion.

  13:02 Nobelprize_org (Twitter):
  Lucky 13! Alice Munro is the 13th woman to receive the#NobelPrize in#Literature & the 110th Nobel Laureate in Literature.

  13:03 Treijsen (Twitter):
  Alice Munro årets litteraturpristagare – GRATTIS! [ @Nobelprize_org](http://twitter.com/ @Nobelprize_org)#nobelprisetilitteratur#NobelPrize#NobelPrize litterature

  13:03 Mårten Eidevall:
  – Det är ett fantastiskt val, säger SvD:s Daniel Sandström.

  Foto: Lars Pehrson

  13:04 Mårten Eidevall:
  Här är Akademiens pressmeddelande.

  Foto: Lars Pehrson

  13:06 Nobelprize_org (Twitter):
  The Swedish Academy has not been able to get a hold of Alice Munro, left a phone message.#NobelPrize#Literature

  13:07 Mårten Eidevall:
  SvD:s Lina Kalmteg är nöjd med årets val. 
  – Just nu känner jag mig väldigt glad. Det är kul att det är en kvinna. Om jag skulle rekommendera en första läsning om man inte läst Munro blir det novellsamlingen Nära hem.

  Alice Munro får Nobels litteraturpris. Foto: TT

  13:08 Mårten Eidevall:
  TT: Alice Munro föddes 1931 i Wingham i Ontario i Kanada. När hon nu får Nobelpriset i litteratur är det efter att ha varit favorittippad i åratal och efter att slutligen ha satt punkt. När hon i somras, 81 år gammal, tog emot det kanadensiska priset Trillium Book Award för ”Brinnande livet”, den senaste av hennes novellsamlingar, förklarade hon för tidningen National Post att det kändes väldigt trevligt att sluta med en skräll. Nu blir det med en Nobelskräll.

  Foto: Lars Pehrson

  13:09 Piruettanna (Twitter):
  Gudrun och Viveka har varit i börshuset sju år. De är jätteglada över pris till Munro.

  13:11 Mårten Eidevall:
  SvD:s Daniel Sandström från SVT:s direktsändning:
  – Det här är ett val som stärker Akademiens aktier i den övriga litterära världen. Det har varit en del diskussionen om relationen till författare i Nordamerika. Men Munros status och rykte är oklanderligt, säger Sandström.

  13:11 Treijsen (Twitter):
  Enda nackdelen med Munro är att hon sedan länge är upptäckt av läsare. Men det är texter som är lätta att sätta sig in i.#NobelPrize

  13:12 SVTNobel (Twitter):
  ”Det som är fantastiskt med Munro är att hon inte har några svaga verk” - Peter Englund#nobelpriset#litteratur

  13:13 Mårten Eidevall:
  TT: Alice Munro debuterade 1968 som novellist, en genre som hon blivit trogen. Redan debuten ”Dance of the happy shades” belönades med Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit åtminstone 15 novellsamlingar.
  Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med Tjechov.

  13:13 Treijsen (Twitter):
  Om senaste boken ”Brinnande livet” har Alice Munro sagt att det är hennes sista bok. Känner redan sorg.[ #NobelPrize](http://search.twitter.com/search?q=%23 #NobelPrize)

  13:15 Mårten Eidevall:
  Här är ett urval av svenska översättningar av Alice Munros verk. Det sistnämnda har Munro alltså sagt är hennes sista bok. 1982 - Jupiters månar 1990 - Äpplen eller apelsiner 2001 - Kärlek, vänskap, hat 2010 - För mycket lycka 2013 Brinnande livet

  13:16 Simon Löfroth:
  Bokförlaget Atlas hemsida har kraschat efter tillkännagivandet.

  13:17 tomaslundinsvd (Twitter):
  Första reaktioner på#bokmässan i#Frankfurt: bra val. Inte helt överraskande, säger Christopher Schmidt, kritiker på Süddeutsche Zeitung

  13:17 Treijsen (Twitter):
  Här en intervju med Munro där hon berättar om sin skrivprocess: ”Jag skriver långsamt, det är alltid svårt”. http://t.co/Iur3oJSqht

  13:19 Mårten Eidevall:
  Lennart Sane, agent vid bokförlaget Atlas, säger i en intervju med SVT att de är jublande glada:
  – Vi är jättelyckliga som ni kan förstå. Vi älskar Alice Munro och vi har väntat på det här priset.

  13:20 Mårten Eidevall:
  Förlaget har inte lyckats få tag i Munro men har mailkontakt med hennes amerikanska bokagent i New York. Reaktionen från USA lät inte vänta på sig:
  – Hallelujah!

  13:21 Nobelprize_org (Twitter):
  Alice Munro currently resides in Clinton, near her childhood home in southwestern Ontario, Canada.#NobelPrize#Literature

  13:22 Hannesdelling (Twitter):
  Nästan aldrig sett en så glad grabb som@JohanHilton efter Alice Monroes vinst. Kolla in SvD.se för rent glädjerus.#svd

  13:24 Mårten Eidevall:
  – Hon är tillgänglig på ett fantastiskt sätt, säger översättaren Rose-Marie Nielsen till SVT.

  13:25 Mårten Eidevall:
  Alice Munro beskrivs som tillbakadragen och ger väldigt sällan intervjuer och det är ytterst osäkert om hon kommer till banketten i Stockholm i december.

  13:27 Mårten Eidevall:
  SvD:s kulturchef Daniel Sandström beskriver Alice Munros författarskap och hennes skildringar av livet:
  – Resan att överträda gränser, in i en ny värld, skildrar hon ofta på ett dramatiskt sätt. Hon skriver om livsöden och har mognat som författare och fört in livets vägar i skrivandet. Hon har också en brutal sida och det finns en våldsamhet i hennes prosa, säger Sandström.

  13:30 Treijsen (Twitter):
  @Hannesdelling@JohanHilton@SvDKultur Bra jobbat alla ni. Och Hannes - du var rätt på't i år igen!

  13:32 Mårten Eidevall:
  På Nobelstiftelsens hemsida finns mer att läsa om Alice Munro.

  13:34 Treijsen (Twitter):
  Ytterligare en intervju med Munro: ”I don’t show anything in progress to anybody.” http://t.co/kjg9e8wVDX

  13:41 Mårten Eidevall:
  Svenska Akademien har ännu inte fått tag på Alice Munro. I Ontario är klockan strax före åtta på morgonen.

  13:42 Hannesdelling (Twitter):
  RT@SvD: SvD:s Lina Kalmteg är nöjd med valet av Alice Munro. ”Men tveksamt om hon kommer till Sverige för att ta emot priset” http://t.co/…;

  13:47 Mårten Eidevall:
  SvD:s Lina Kalmteg berättar att Alice Munro inte är svår att få tag i - utan omöjlig. Kalmteg har vid upprepade tillfällen i år försökt få tag i Nobelpristagaren utan framgång.

  13:47 Mårten Eidevall:
  SvD:s Lina Kalmteg berättar att Alice Munro inte är svår att få tag i - utan omöjlig. Kalmteg har vid upprepade tillfällen i år försökt få tag i Nobelpristagaren utan framgång.

  Foto: TT

  13:52 Treijsen (Twitter):
  Munro om mamma: ”I was basically a lot like my father, but I wasn’t like my mother, and that was very sad for her.” http://t.co/Iur3oJSqht

  13:53 danielsandstrom (Twitter):
  RT@Jesper_Sunden: ”Värdig Nobelpriset”. SvD:s Daniel Sandströms recension av Munros senaste bok. | Litteratur | SvD http://t.co/JkIjJoSahn

  13:53 danielsandstrom (Twitter):
  Kul val, får man säga. Kudos till@heroldrichard som gav ut Munro när ingen i Sverige vågade. Och grattis@JohanHilton.

  14:01 Mårten Eidevall:
  Kanadensiska nyhetsbyrån The Canadian Press har varit i kontakt med Nobelpristagaren Alice Munro.
  – Jag visste att jag var aktuell, men jag trodde aldrig att jag skulle vinna, säger hon.

  14:03 Mårten Eidevall:
  Hon tillägger att hon blev förtjust och ”otroligt förvånad” över att ha blivit ärad med litteraturpriset.

  14:06 Treijsen (Twitter):
  Munro found out with a phone call from her daughter – ”Can this be possible. It seems dreadful there's only 13 of us.”@guardiannews

  14:10 Mårten Eidevall:
  Kanadensiska radiokanalen CBC Radio One fick tag i Alice Munro strax efter tillkännagivandet.
  – Det här är väldigt överraskande, men också underbart, säger hon.
  – Jag hade ingen aning, inte förrän i går visste jag om att jag var med bland kandidaterna.

  14:12 Mårten Eidevall:
  – Jag är överväldigad, säger hon i intervjun.

  Firande på förlaget Atlas. Foto: Malin Hoelstad

  14:17 tomaslundinsvd (Twitter):
  Fischer Verlag på # bokmässan i#Frankfurt är taget på sängen. Bara en enda bok av Munro i montern. Jarg Bong :Fantastiskt överraskning

  14:19 Mårten Eidevall:
  – Mamma, du vann.
  Det sade Munros dotter till henne, när hon ringde och berättade att Alice Munro fått Nobelpriset, uppger The Guardian.

  14:21 Mårten Eidevall:
  Tweeten kommer från Kanadas premiärminister, Stephen Harper.

  14:24 Mårten Eidevall:
  Lyssna på radiointervjun med Alice Munro här nedan:

  14:24 Mårten Eidevall:
  Min kollega Hannes Delling rapporterar att det redan märks en Alice Munro-effekt på Pocket Shop vid Centralen i Stockholm, bara en timme efter beskedet.
  – Vi har två böcker, Kärlek, vänskap, hat och nya boken Dear life på engelska. Fem-sex har varit här och frågat, på Arlanda är böckerna helt slut berättade de för mig, säger Bodil Persson på Pocket Shop till SvD.

  14:28 Mårten Eidevall:
  Alice Munro kommenterar i radiointervjun det faktum att hon är den blott trettonde kvinnan att få priset.
  – Kan det stämma? Det låter verkligen hemskt att bara tretton kvinnor har fått det. Jag är glad att jag fick det, att vi kvinnor fick det, säger hon.

  14:31 Mårten Eidevall:
  SvD Kultur har börjat få in reaktioner från svenska författare kring valet av årets Nobelpristagare.
  – Jag läser ”Tiggarflickan” just nu, en jättefin novellsamling, och känner mig just därför liksom extra glad över nyheten. Munro är fruktansvärt effektiv och berättar med mycket små medel. Hennes historier har en tyngd som verkligen förtjänar ett Nobelpris. Hon är dessutom relativt läst i Sverige vilket många verkar tycka är kul. Jag tycker dock inte att det är viktigt att priset ges till någon som redan är allmänt känd. Men roligt att en novellist prisas, säger författaren Karolina Ramqvist. 

  14:37 Mårten Eidevall:
  Agneta Pleijel, författare:
  – Jag har läst henne de senaste åren och det är inte klokt att det bara är den trettonde kvinnan som får Nobelpriset. Munro har en enormt psykologisk skarp blick och är ofta grym mot sina romanfigurer. Hon ser på dem med kärlek men ändå med grymhet när det gäller våra tillkortakommanden.

  14:41 Mårten Eidevall:
  Har du koll på vem Alice Munro är? Här är några saker att känna till om årets nobelpristagare, listat av nöjesmagasinet Salon.com: Hon är pensionerad. Hon gifte sig ung, vid 20 års ålder Jonathan Franzen avgudar henne

  14:45 Mårten Eidevall:
  Som vi nämnt innan har Alice Munro sagt att hon slutar skriva. Så här skrev SvD:s Karin Henriksson i somras: Alice Munro funderar på att sluta skriva. Beskedet kom i en intervju med kanadensiska National Post där hon sa:
  ”- det är inte det att jag inte älskar att skriva men jag tror att man kan komma till ett stadium där man liksom tänker på livet på ett annat sätt”.
  Den 81-åriga Munro fortsatte med att konstatera att man i den åldern kanske inte ”önskar vara så ensam som en författare tvingas vara”.

  14:45 Mårten Eidevall:
  Här är Daniel Sandströms recension av den senaste novellsamlingen på svenska, Brinnande livet. Värdig Nobelpriset, skrev Sandström i då i våras.

  14:47 Mårten Eidevall:
  Så här säger Åsa Linderborg, Aftonbladets kultuchef, om valet av litteraturpristagare:
  – Ett oklanderligt men okontroversiellt val för hon är en fantastisk författare. Men för mig bränner det aldrig till. Jag blir aldrig riktigt berörd. Men jag tycker om det koncentrerade, ordknappa språket, säger hon till SvD.

  14:50 Nobelprize_org (Twitter):
  @Nobelprize.org is trying to reach#AliceMunro for our traditional phone interview, still voice mail...#NobelPrize http://t.co/Yjg6kYsxIr

  14:54 Mårten Eidevall:
  Så här säger sekreterare Peter Englund om Alice Munro.
  – Hon skriver väldigt koncentrerat, är ingen slarver, säger han till TT.
  – Hon är den samtida novellkonstens mästare. Hon har drivit den här genren, som kommit lite grann i skymundan bakom romanen, till något som jag skulle vilja kalla till stor del perfektion, säger Peter Englund vidare.
   

  14:57 AnnikaDavidsson (Twitter):
  Köpte den enda bok de hade kvar av Alice Munro#nobelpriset#litteratur. http://t.co/J4680T4XsX

  15:00 Simon Löfroth:
  Lär er mer om Alice Munro - läs the Paris Reviews långa intervju.

  15:01 SvDKultur (Twitter):
  RT@SvD: Se Hannes Dellings tv-intervju med Johan Hilton, chef för Munros svenska förlag: ”Jag är så otroligt glad” http://t.co/9qfr7qan11

  15:11 Mårten Eidevall:
  SvD:s Tomas Lundin har träffat Svetlana Aleksijevitj på bokmässan i Frankfurt, den vitryska författarinnan som i förhandsspekulationerna var bland toppkandidaterna.
  – Jag är inte ett dugg besviken. Det är ett spel och en måste vinna. Och jag är jätteglad över att på söndag ta emot de tyska bokhandlarnas fredspris - det största tyska litterära priset.
  – Tyvärr har jag inte läst Alice Munro eftersom hennes verk inte ännu finns översatta till ryska, tillägger hon.

  15:23 Mårten Eidevall:
  Andres Lokko, skribent i SvD, säger att Munro är så ”jäkla bra” på att hitta de små livsavgörande vändningarna i vardagen:
  – Det finaste med priset är att det går till en novellförfattare, en genre som är svår att sälja och fruktansvärt svårt att bemästra. Det kräver en språkkänsla som befinner sig i närheten av poesin utan att krångla till språket på något vis. Hon är så jäkla bra på att hitta de små livsavgörande vändningarna i en vanlig vardag. Väldigt många av novellförfattarna i modern tid är kvinnor och Munro är en förebild.

  15:24 SvDKultur (Twitter):
  RT@Treijsen: 2002 publicerar dottern Sheila Munro boken Lives of Mothers & Daughters – Growing up with Alice Munro. Läsvärd? http://t.co/x…;

  15:34 Mårten Eidevall:
  Alltså, Nobelpriset i litteratur 2013 går till kanadensiska novellisten Alice Munro. Hon är den förste kanadensiska kvinna att få priset och den trettonde kvinnan totalt att äras med litteraturpriset sedan 1901. Motiveringen från Svenska Akademien var ovanligt kort: ”Den samtida novellkonstens mästare”.

  15:38 Mårten Eidevall:
  82-åriga Munro, bosatt i sydvästra Ontario, väcktes mitt i natten av att hennes dotter ringde för att leverera nyheten.
  – Jag var helt förvirrad. Vadå, vad har jag vunnit? sade Munro strax efter i en intervju med kanadensiska radiokanalen CBC Radio.

  15:43 Mårten Eidevall:
  Författaren Anna-Karin Palm, som debuterade med en novell i Prismas debutantologi ”Novella” 1985, tycker att Akademien har gjort ett mycket gott val.
  – Det är ett fantastiskt bra val, ett erkännande av hela novellgenren så jag är jätteglad! Hennes noveller är som hela livsöden i ett slags koncentrerade romaner. Man inser hur mycket onödigt dödkött det finns i de flesta mångordiga romaner. Roligt också med en författare som är så litterärt högtstående och så läsbar, säger Palm.

  15:45 Mårten Eidevall:
  SvD:s Lars Ring kan berätta att både Radioteatern och Dramaten tänker framföra dramatiseringar av Nobelvinnaren Alice Munros noveller i samband med prisutdelningen i december.

  15:46 Mårten Eidevall:
  Radioteaterchefen Stina Oskarson berättar att man lördagen den 7/12 kommer att sända en tolkning av någon av hennes texter.
  – Munros texter har en så fin närvaro och en sådan intimitet, precis som radioteater och bör passa bra för oss. Exakt vad vi väljer är - förstås - ännu inte klart. Hon skriver så vackert, vemodigt ofta om trasiga människor - hon plockar fram människors skörhet och skönhet. Hennes noveller innehåller inte om stor dramatiken, utan den lilla - det är alltid existentiellt finstämt, säger hon.

  På Dramaten vill man också framföra något när priset delas ut.
  – Ja, vi undersöker nu vad vi kan göra, säger chefsdramaturgen Magnus Florin. Vi brukar ju alltid framföra någonting via den verksamhet vi kallar Dramaten& - och så blir det alldeles säkert också detta år. Vad är oklart ännu - men vi återkommer. 

  15:50 Mårten Eidevall:
  Glädjerop!
  Så inleds bokförlaget Atlas pressrelease om beskedet att Alice Munro fått Nobelpriset.

  15:51 Mårten Eidevall:
  Här lite mer bakgrundsfakta om Munro, från TT:
  Bakgrund: Studerade journalistik och engelska vid University of Western Ontario, men avbröt studierna när hon gifte sig 1951. Redan som tonåring började hon skriva, men det dröjde ända till 1968 innan hon gjorde litterär debut, då med novellsamlingen ”Dance of the happy shades”.
  Kännetecken: Är främst känd som novellist och beskrivs ibland som en kanadensisk Tjechov. Skildrar gärna småstadsmiljöer, relationssvårigheter och moraliska konflikter.

  15:57 SvD Webbredaktion:
  SvD:s kulturchef Daniel Sandström gästade SVT vid offentliggörandet av Nobelpristagaren i litteratur. Se sändningen här.

  16:02 Mårten Eidevall:
  SvD:s Tomas Lundin är på plats på bokmässan i Frankfurt och rapporterar om reaktionerna kring Nobelvinnaren - en blandning av uppmuntrande ”Ja, hon är definitivt värd priset” till en gäspning.
  – Inte helt överraskande, säger Christopher Schmidt, litteraturkritiker på Tysklands ledande liberala tidning Süddeutsche Zeitung, till SvD.
  – Men visst är hon värd priset.

  16:05 Mårten Eidevall:
  Dorothea Hackenherr från Radio 1 tycker att Alice Munro är en av världens stora författare och att det var dags att priset gick till en nordamerikansk författare, rapporterar Lundin.

  På Fischer Verlag, som ger ut Alice Munro i Tyskland, blev man taget på sängen när pristagaren tillkännagavs. Efter en stund lyckas man slutligen få fram en bok som ställs ut i montern.
  – Vi är överlyckliga men också en smula överraskade, säger förlagets programchef Jörg Bong.

  16:11 Mårten Eidevall:
  Hos Fischer Verlag kommer Alice Munro ut i en upplaga på uppåt 30 000 exemplar om året.
  – Vi har jobbat i 15 år för att komma dit.
  – Och nu kommer hon att blir riktigt stor, inte bara hos litteraturkritikerna utan också hos läsarna, tror programchefenJörg Bong.

  16:13 tomaslundinsvd (Twitter):
  ”Inte ett dugg besviken”, säger vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj til SvD på#bokmässan i ”Frankfurt.

  16:22 Mårten Eidevall:
  Fjärde nobeldagen i årets nobelvecka kan börja summeras. Kanadensiska novellisten Alice Munro förärades med Nobelpriset i litteratur, med den korta motiveringen ”Den samtida novellkonstens mästare”. Hon debuterade 1968 med novellsamlingen Dance of the happy shades och har ofta jämförts med den ryske novellförfattaren Anton Tjechov. Tidigare i år meddelade hon att hon funderar på att sluta skriva.

  16:27 Mårten Eidevall:
  SvD Kultur har mycket läsvärt om Munro med kommentarer, skildringar och hennes egna ord. Här ett porträtt av Eva Johansson, här åtta saker för att bli påläst om Munro och här är läsarnas hyllningskommentarer till årets litteraturpristagare.

  16:29 Mårten Eidevall:
  Med det så avrundar vi direktrapporteringen om Nobelpriset i litteratur. Och hälsar er åter välkomna i morgon fredag när det är dags att tillkännage Nobels fredspris, klockan 11.00.

  Munro väcker ömheten svd.se Munro- boken att börja med svd.se ”Jag är så otroligt glad” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  2013 års litteraturpristagare Alice Munro.

  Foto: PETER MORRISON/AP Bild 1 av 24

  Alice Munro tilldelades Bookerpriset 2009.

  Foto: PAUL HAWTHORNE/AP Bild 2 av 24

  2007 delade Alice Munro ut Gillerpriset till den kanadensika författaren Elizabeth Hay.

  Foto: J.P. MOCZULSKI/AP Bild 3 av 24

  Glädjen var stor på det lilla bokförlaget Atlas på Drottninggatan i Stockholm när årets litteraturpristagare offentliggjordes.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 4 av 24

  På Akademibokhandeln i Stockholm slets Alice Munros böcker ur hyllorna direkt efter tillkännagivandet.

  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 5 av 24

  Snabb omskyltning på Akademibokhandeln i Stockholm

  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 6 av 24

  Alice Munro har gett ut 14 böcker.

  Foto: DEREK SHAPTON Bild 7 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 8 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 9 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 10 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 11 av 24

  Hannes Delling gör sig beredd inför SvD:s livesändning från Börshuset. Foto: Lars Pehrson

  Bild 12 av 24
  Bild 13 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 14 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 15 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 16 av 24

  Alice Munro får Nobels litteraturpris. Foto: TT

  Bild 17 av 24

  Foto: Lars Pehrson

  Bild 18 av 24
  Bild 19 av 24

  Atlas förlagschef Johan Hilton. Foto: Kjell Svensson

  Bild 20 av 24

  Foto: TT

  Bild 21 av 24
  Bild 22 av 24

  Firande på förlaget Atlas. Foto: Malin Hoelstad

  Bild 23 av 24
  Bild 24 av 24
  Annons
  X
  Annons
  X