Annons

Ulf Ellervik:Mumiens spår på huden spred oro för det värsta

Kvinnan i Queens identifierades som Martha Peterson, död i smittkoppor runt 1851. Kriminalteknikern Joe Mullins skapade porträttet av Peterson.
Kvinnan i Queens identifierades som Martha Peterson, död i smittkoppor runt 1851. Kriminalteknikern Joe Mullins skapade porträttet av Peterson. Foto: Impossible Factual/Joe Mullins

Smittkoppor, som plågat mänskligheten under årtusenden, förklarades på 1980-talet vara besegrad genom vaccin. Men kvinnan som hittades i en järnkista vid ett bygge i New York 2011 hade upphöjningar på huden som gjorde rättsläkarna skärrade.

Under strecket
Publicerad

På Karolinska institutet i Huddinge arbetar forskare intensivt med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. De första testerna på människor kan göras tidigast om nio månader, enligt professor Matti Sällberg.

Foto: Carolina Byrmo/TT

Det var när man skulle gräva en grund till ett bygge i stadsdelen Queens i New York år 2011 som man stötte emot ett större metallföremål. Det visade sig vara en sönderslagen järnkista och i den låg en välbevarad kropp av en svart kvinna klädd i nattlinne. Kroppen hade begravts i mitten av 1800-talet. Det var först vid en närmare granskning som det upptäcktes att kroppen var täckt med små upphöjningar. När rättsläkaren insåg att det var frågan om mumifierade smittkoppor blev det plötsligt otäckt. Ingen visste nämligen hur länge smittkoppor kunde vara aktiva och det var fullt möjligt att kroppen i järnkistan fortfarande kunde sprida en historiens allra värsta farsoter – en sjukdom som varit utrotad i mer än 40 år.

Ifall du skulle råka bli smittad av smittkoppor tar det två veckor innan du märker något. Sedan slår sjukdomen till med feber, muskelvärk och huvudvärk, och efter ytterligare några dagar kommer kopporna. De börjar oftast i ansiktet men sprider sig snart och först efter någon vecka eller två börjar blåsorna torka ut. Blåsorna infekteras lätt, och fram till antibiotikans upptäckt dog människor av sekundära bakterieinfektioner. Bara under 1700-talet dog omkring 60 miljoner människor i Europa av smittkoppor och de som överlevde fick ofta vanprydande ärr eller blev döva eller blinda.

Annons
Annons
Annons