Annons
X
Annons
X

Multimiljardär vill ha högre skatt för rika

”Det är häftigt att betala skatt” är ett bevingat uttryck här hemma. Nu sällar sig även den amerikanske multimiljardären Kenneth Langone, grundare av bland annat byggvaruhuskedjan Home Depot, till denna devis. Han vill betala mer skatt och därmed medverka till att ett USA, i en kamp mot klockan, inte faller nedför det fiskala stupet efter årsskiftet.

– Höj min skatt, det är bara att sätta igång, säger Kenneth Langone i en intervju med nyhetskanalen CNBC.

Riskkapitalist. 77-åring. Storägare i Home Depot. Filantrop. Före detta hög direktör på New Yorkbörsen. Många epitet kan sättas på Kenneth Langone som, enligt Wikipedia, har en uppskattad förmögenhet på 1,3 miljarder dollar – motsvarande 8,6 miljarder kronor. Han, liksom många andra på andra sidan Atlanten, oroas över konsekvenserna om den amerikanska kongressen inte kan nå en lösning i en komplex fråga som kort, koncist och katastrofmättat kallas för det fiskala stupet.

Detta stup tar sitt avstamp i den tillfälliga kompromiss som träffades mellan demokrater och republikaner sommaren 2011. Kompromissen når sin deadline nu till årsskiftet. Det innebär att det på det nya året automatiskt sker skattehöjningar och att finanspolitiska stimulanser med en ogripbar mängd miljarder dollar i potten försvinner. Detta under förutsättning att de politiska motståndarna inte kommer överens om en förlängning – eller hittar andra sätt att få fason på en, milt uttryckt, haltande USA-budget.

Annons
X

Kenneth Langone är långt ifrån ensam i USA att tycka att det är häftigt att betala skatt – i detta nödläge. Warren Buffett, som uppskattas vara en av världens rikaste män, har också slagit fast att även han vill se högre skatter för USA:s mest förmögna. Det är högst rimligt att kongressen höjer skatten för oss ”superrika” så att nationen får lite hjälp på traven att komma till rätta med sina skuldproblem, har han skrivit i en debattartikel i New York Times tidigare i år.

För att snabbt återgå till Langone, som framstår som fattig som en kyrkråtta i jämförelse med Buffett, så sägs det att denne har skänkt bort 150 miljoner dollar av sin stora förmögenhet till olika välgörande ändamål. Ett välgörande ändamål är kanske också att se till så att det fiskala stupet kan undvikas.

Kenneth Langone tycker att kongressens båda schatteringar borde kunnas enas om att höja skatten för de riktigt rika – som han själv.

– Men ett beslut om en sådan höjd skatt räcker förstås inte för att åtgärda landets finanspolitiska problem, säger han till CNBC.

Just att de tidigare särskilda skatter som funnits, bland annat för förmögna, ska återinföras när skattelättnaderna försvinner vid årsskiftet tycker Langone inte är någon big issue. För just rikingar spelar det ingen roll om de drabbas av lite mer skatt, är hans slutsats.

– En person som tjänar en miljon dollar per år kommer inte att göra någonting annorlunda om de betalar mer skatt, säger Kenneth Langone och syftar då på att konsumtionen i USA inte kommer att påverkas negativt om nettoinkomsten minskar något för dem vars svängrum för shopping och extravaganser i så fall bara marginellt kommer att naggas i kanten.

Langone förordar också bland annat att militärutgifterna i USA skärs ned för att få fason på budgetunderskottet.

Det är inte bara i konsumtionens välsignade nation på andra sidan Atlanten som skatter är i hetluften. I Frankrike har president Francois Hollandes beslut att beskatta 75 procent av en årsinkomst över en miljon euro framkallat stora protester och flera förmögna, exempelvis den firade skådespelaren Gérard Depardieu, hotar med att flytta till grannlandet Belgien.

Vad kan du om amerikansk ekonomi?

Har du koll på USA:s delstater - och deras ekonomi? quiz.svd.se Stora amerikanska företag - var ligger deras huvudkontor? quiz.svd.se Har du koll på snabbmatskedjorna? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X