Multimiljardär låter 20 000 lyxviner gå under klubban

Bill Koch auktionerar ut halva sin vinkällare.
Bill Koch auktionerar ut halva sin vinkällare. Foto: Erik M årtensson/TT

Sugen på några riktiga vinrariteter? I slutet av maj har den hågade chans att köpa några flaskor ur en av världens största privata vinkällare. Det är den amerikanske miljardären och vinsamlaren Bill Koch som säljer 20 000 av sina ihopsamlade viner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bill Koch är en av USA:s rikaste personer. Hans passion för vin är både omvittnad och omskriven. I synnerhet hans vinaffärer med den nu fängelsdömde vinsvindlaren Rudi Kurniawan. Koch spenderade åtskilliga miljoner för att fälla Kurniawan när han misstänkte att han köpt ett stort antal förfalskade flaskor av den sedemera ökände vinsvindlaren.

Förhoppningsvis ingår inte någon av dessa flaskor i samlingen som säljs. Vinerna som går under klubban på Sothebys den 19 till 21 maj har Koch samlat på sig under fyrtio års idogt uppbyggande av sin magnifika vinkällare.

De 20 000 lyxvinerna kommer att delas upp i 2 700 poster och de förväntas att klubbas för cirka 15 miljoner dollar (120 miljoner kronor).

Bland höjdpunkterna finns bland annat elva buteljer Château Latour som värderas till 35 000 dollar och sex flaskor Mouton Rothschild 1918 – också värderade till 35 000 dollar.

Toppnumret är en enstaka flaska Domaine Romanée-Conti 1991 som man räknar med kan kosta 100 000 dollar. Men då är flaskstorleken Impériale – den innehåller sex liter eller åtta standardbuteljer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons