Annons
X
Annons
X

Muller säkrar Kina

Muller försöker säkra Saabs kinafinansiering på över 2 miljarder kronor, enligt TV4 Ekonominyheterna. Muller, Antonov och en kinesisk delegation möttes på ett advokatkontor i Stockholm i går kväll.

Bakom dessa dörrar erfar SvD att Muller, Antonov och en kinesisk delegation sitter i möte under torsdagskvällen.
Bakom dessa dörrar erfar SvD att Muller, Antonov och en kinesisk delegation sitter i möte under torsdagskvällen. Foto: TOR JOHNSSON

Saab Automobiles tillförordnade vd och ordförande Victor Muller är i Stockholm för att säkra Saabs långsiktiga kinafinansiering.
Han träffar representanter för NDRC, det superdepartement i Peking som måste godkänna hela affären när biltillverkaren Youngman och bilhandelskedjan Pang Da ska köpa 54 procent av Saab. De ska då lägga in motsvarande 2,2 miljarder kronor.

Det har varit osäkert om kinaaffären går igenom – Saabs ekonomiska ställning kan vara för dålig och Kina vill samla sin bilindustri till några större enheter. Normalt tar det flera månader för NDRC att godkänna en affär av den här storleken. Men det har inte Saab tid med. Framförallt vill Muller ha ett förskott av de kinesiska bilbolagen på runt 300 miljoner kronor, vilket även detta måste godkännas av Kinas myndigheter. Dessa pengar ska läggas till de andra kortsiktiga penningtillskott som Saab fått in den senaste tiden för att kunna starta fabriken igen.

Värd för mötet var UD-myndigheten Invest Sweden. Enligt obekräftade uppgifter skulle också näringsminister Maud Olofsson närvara vid en middag med de kinesiska representanterna på torsdagskvällen.

Annons
X

Enligt vad SvD erfar anlände Victor Muller, Vladimir Antonov och en kinesisk delegation till ett advokatkontor i centrala Stockholm under gårdagskvällen. De ska ha kommit i en splitter ny Saab.

Antonov var i Stockholm på torsdagen för att också försöka påverka svenska regeringen att fatta ett positivt beslut gällande om han får gå in som ägare. Men där sitter fortfarande frågan fast hos Europeiska Investeringsbanken (EIB).

SvD Näringsliv fick kontakt med Victor Muller via SMS angående mötet med kineserna.

”Tyvärr inga kommentarer i kväll”, skriver han.

Lennart Schüss, vice vd på finansbolaget Catella, var med på torsdagskvällens möte om Saab, men vill inte kommentera vem som var där eller vad som diskuterades. Catella har varit Saabs rådgivare vid försäljningen av fastigheterna.

– Jag kan inte säga så mycket. Jag är en vanlig enkel rådgivare som bara jobbar med fastighetsaffären, säger han till TT.

**
Den ryske affärsmannen** Vladimir Antonov träffade igår också IF Metalls ordförande Stefan Löfven, uppgav Sveriges Radio på torsdagskvällen, ungefär samtidigt som Saabs ordförande och vd Victor Muller mötte den kinesiska delegationen vid ett advokatkontor i centrala Stockholm, enligt källor till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
X

Bakom dessa dörrar erfar SvD att Muller, Antonov och en kinesisk delegation sitter i möte under torsdagskvällen.

Foto: TOR JOHNSSON Bild 1 av 2
Foto: ADAM IHSE/SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X