Annons
X
Annons
X

Muller hyllar Antonov

Victor Muller vill ha tillbaka den ryske finansmannen Vladimir Antonov i Saab Spyker. Det säger han i en intervju med SvD Näringsliv där han pratar sig varm om den utpetade del- ägaren, som ratades av GM. –Han är en fantastisk och hederlig person, säger Victor Muller.

Foto: MULLER

I slutet av förra veckan lades de sista pusselbitarna på plats i Saab-Spykeraffären. Det blev klartecken för det eftertraktade EIB-lånet, statliga garantier och ja från aktieägarna på Spykers bolagsstämma. I praktiken saknas nu bara signaturerna mellan säljaren General Motors (GM) och köparen, Spyker Cars. Det slutgiltiga köpeavtalet som först väntades vara klart den 15 feb- ruari ser ut att dröja. Inte förrän i slutet av den här veckan, eller kanske till och med i början av nästa, signeras affären, enligt Spykers vd Victor Muller.

Han har klargjort tydligt att det inte spelar någon roll hur många frågor han får om vem som finansierar hans utköp av ryssen Vladimir Antonov från affären. Det ska inte bli offentligt.

Samtidigt gör Vladimir Antonov just nu allt för att komma tillbaka som ägare i Spyker igen. Bland annat har han hyrt in en firma som ska granska ryssens egna förflutna för att han ska kunna komma tillbaka till Spyker Saab.

Annons
X

–Han ska definitivt bevisa att han har anklagats på fel grunder. Och han räknar med att när han har bevisat det, kan han komma tillbaka som ägare i bolaget, säger Victor Muller och kallar det ”fantastiskt” att någon är så ivrig att vilja bli aktieägare igen.

Vladimir Antonov var nära att bli storägare i Saab via Spyker, men köptes ut av Victor Muller sedan GM har klargjort att de inte vill ha med Antonov som köpare av Saab. Enligt medieuppgifter ska Säpo ha låtit göra en undersökning som pekat på kopplingar till ekonomisk brottslighet, penningtvätt och kopplingar till grov brottslighet inom familjen Antonovs affärsverksamhet. Något Victor Muller avfärdar som rykten, eftersom han inte sett några bevis på att det stämmer.

–Han är väldigt frustrerad såklart av att han har behövt lämna bolaget. Och han tycker att det gjordes på helt fel grunder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är uppenbart att Victor Muller är missnöjd med att ha behövt köpa ut Antonov. Han står nu med öppna armar att ta emot sin ryske, tidigare kollega.

  –Självklart är han välkommen tillbaka. Han har varit ett fantastiskt stöd för bolaget. Så han kommer definitivt att vara välkommen till- baka.

  Victor Muller är påtagligt irriterad över att Antonov har pekats ut som en suspekt finansman med kopplingar till organiserad brottslighet.

  –Detta är de värsta möjliga anklagelser du kan utsättas för när du är en bankman. Så han är väldigt, väldigt upprörd, säger Victor Muller och fortsätter:

  –Antonov ska driva det här till sitt slut och ta reda vem som uppmanade till granskningen och varför. Och han ska bevisa att de absolut har fel. Han kommer att göra det. Han är en väldigt hederlig man.

  Vladimir Antonov har dock ett avtal med GM där de båda parterna kommit överens om att den ryske affärsmannen inte får komma tillbaka till Spyker utan biljättens tillåtelse. SvD Näringsliv försökte därför igår, utan framgång, nå GM-representanter. Men Tom Wilkinson, pressansvarig på GM, har tidigare varit mycket tydlig:

  –När affären stänger är det deras ensak. Då blir vi en leverantör och investerare, sade han till SvD Näringsliv för några veckor sedan.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MULLER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X