Annons
X
Annons
X

Muller huvudmisstänkt i Saab-härvan

Saabs Automobiles ordförande Victor Muller är en av dem som misstänks för grovt försvårande av skattekontroll i Saab-härvan. Det kan SvD Näringsliv bekräfta efter att ha tagit del av åklagarens gärningsbeskrivning. Holländaren kommer att kallas in till Ekobrottsmyndigheten gällande de 690 000 euro som betalats till hans bolag i skatteparadiset Nederländska Antillerna.

Victor Muller finns med i åklagarens gärningsbeskrivning för brottet grovt försvårande av skattekontroll tillsammans med Saabs förre vd Jan Åke Jonsson och chefsjurist. Alla tre har suttit i styrelsen eller varit verkställande direktörer och har därmed varit i ansvariga positioner.

SvD Näringsliv har tagit del av chefsåklagare Olof Sahlgrens gärningsbeskrivning.

Ännu har bara Jonsson, chefsjuristen och en före detta finanschef anhållits och förhörts. De släpptes på tisdagen men är fortfarande misstänkta.

Annons
X

– Victor Muller kommer att kallas in till Ekobrottsmyndigheten, bekräftar chefsåklagare Olof Sahlgren för SvD Näringsliv.

Precis som SvD Näringsliv skrev om i onsdagens tidning är det misstänkta brottet, enligt åklagaren, att Victor Muller ska ha fått sitt arvode mellan juli 2010 och oktober 2011 på 690 000 euro utbetalt som externt konsultarvode till hans bolag Latin America Tug Holding NV (senare namnnändrat till LAT Management NV), baserat på Nederländska Antillerna.

Utbetalningarna har skett via fakturor från bolaget i skatteparadiset. Chefsåklagaren anser att Saabs ledning borde ha betalt skatt och sociala avgifter på Mullers ersättningar och därmed har försvårat beräkningen av skatt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Chefsåklagaren Olof Sahlgren blir mycket irriterad när SvD Näringsliv ställer frågor om gärningsbeskrivningen. Han frågar hur tidningen kommit över dokumentet, innan SvD Näringsliv får möjlighet att ställa frågor.

  Är Victor Muller misstänkt för grovt försvårande av skattekontroll?

  – Han är inte formellt delgiven misstanke om brott. Det kan inte uteslutas att fler personer delges misstanke om brott.

  Men han står i gärningsbeskrivningen tillsammans med Jan Åke Jonsson och chefsjuristen?

  – Enligt lag är han ansvarig för bolaget eftersom han har varit styrelseledamot, ordförande och senare även vd i Saab Automobile.

  Om han enligt lagen är ansvarig , varför är han inte delgiven misstanke?

  – För att vi inte hört honom och då kunnat delge honom misstanke om brott.

  Kommer ni att ta in honom till förhör?

  – Det är väl säkerligen så att han kommer att kallas till Ekobrottsmyndigheten för att lämna sin version. Det tror jag att Victor Muller är väldigt medveten om idag. Sedan får vi se om han delges misstanke om brott. Det beror på vad utredningsläget visar, säger Olof Sahlgren.

  Chefsåklagaren säger att han genomfört en rad åtgärder redan nu.

  – Vi har genomfört förhör med tre nyckelpersoner. Sedan får vi ta ställning till hur vi bäst får Victor Muller att avge sin version. Han bor inte i Sverige.

  När ska ni ta in honom?

  – Jag måste ha fullständigt beslutsunderlag så att all information för att han ska höras ska finnas på plats. Jag styr inte över tillgången till det materialet.

  Vad är det för material?

  – Det kan jag inte säga, avslutar chefsåklagaren.

  Gärningsbeskrivningen är den redogörelse som åklagaren i sin stämningsansökan lämnar för den brottsliga gärning som den tilltalade påstås ha gjort sig skyldig till.

  SvD Näringsliv var på onsdagseftermiddagen i kontakt med Victor Muller som bara kortfattat skriver i ett sms:

  – No comments.

  I gärningsbeskrivningen står totalt fem namn nämnda. Den femte personen har hittills inte figurerat alls i mediernas rapportering kring Saab-härvan. Den personen är enligt dokumentet misstänkt för medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X