Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jonas Fröberg: Muller desperat i jakten på räddning

Victor Muller tar fram stora hagelbössan och stämmer GM på motsvarande 20 miljarder kronor. ”GM sänkte Saab” lyder anklagelsen. Men det handlar lika mycket om att få in pengar till Mullers förlustbringande sportbilstillverkning.

Victor Muller, VD Spyker cars.
Victor Muller, VD Spyker cars. Foto: TOMAS ONEBORG

LÄS MER:
”Victor Muller på väg tillbaka till Trollhättan”
**LÄS MER:
**
”Mångmiljonkrav på Spyker”

Så här skulle man kunna beskriva Victor Mullers miljardutspel: Holländaren är trängd och försöker desperat få fart på sin sportbilsrörelse Spyker. Men ingen vill investera pengar där. Sportbilsrörelsen är nämligen förbluffande förlustbringande. Nu försöker Muller stämma GM på 3 miljarder dollar, motsvarande 20 miljarder kronor. Men utsikterna att få pengar är försvinnande små.

Anledningen till stämningen är, enligt Victor Muller själv, att General Motors avsiktligt drog ner Saab Automobile i konkurs genom att inte låta kinesiska Youngman köpa Saab.

Annons
X

Visst. Det stämmer i sak: GM, som i dag säljer fler bilar i Kina än i USA, sade nej eftersom deras kinesiska affärspartner SAIC inte ville ha in ytterligare en konkurrent på den snart överhettade kinesiska marknaden.

GM vågade inte riskera det känsliga samarbetet och efter en serie invecklade händelser i höstas kom spiken i kistan i ett uttalande som GM skickade ut den 17 december i fjol, bara två dagar innan Vänersborgs tingsrätt skulle avgöra om Saabs rekonstruktion skulle få fortsätta.

Det bestod egentligen av ett enda viktigt ord: Nej.

LÄS MER:
”Muller: Så mycket som gick fel”

GM körde ett fult spel och skickade bara ut sitt hårdnackade nej till en handfull journalister - inte Muller själv - och det råkade bli jag som fick vidarefordra GM:s nej till Muller.

Det innebar att Youngman kände att de inte kunde betala de anställdas löner. Konkursansökan kom sedan den 19 december.

Efter Saabs konkurs har Spyker Cars gått ökenvandring. I januari strömhoppade hela ledningen i Spyker. Det forna moderbolaget i Saab blev bara ett tomt skal runt den starkt förlustbringande sportbilsrörelsen, som Victor Muller först försökte sälja till Vladimir Antonov och sedan få andra investerare att gå in med pengar - ännu utan att lyckas.

Det enda han lyckats med är ett fortsatt samarbete med den amerikanska investeringsfonden, GEM (Global Yield Fund Limited). GEM har kallats en gamfond med ytterst dåliga villkor. Något förenklat har den bland annat köpt nytryckta aktier till ett underpris och sedan sålt dessa med vinst.

Men den stora frågan är om fult spel i affärsvärlden kan rendera i rekordstort skadestånd. Mitt svar är nej. Det torde mer handla om att den outtröttlige Victor Muller vill visa att Spykers sportbilstillverkning är på banan och om att locka investerare.

Spykers aktie tog ett glädjeskutt på måndagseftermiddagen och gick upp 100 procent : Från 0,03 euro till 0,06 euro.

Det innebär att den nu är värd 50 öre.

Någon som vill investera?

LÄS MER:
”GM förstörde Saab-fansens jul”

Annons
Annons
X

Victor Muller, VD Spyker cars.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X