Annons
X
Annons
X

Muller bryter tystnaden – presenterar ny sportbil

Spykers Victor Muller är tillbaka på Genèvesalongen - med en ny mystisk sportbil. Tänk ungefär som en utslagen Mike Tyson som rest sig på nio och stirrar in i motståndarna. Med seger i blick. Frågan är hur mycket han har på fötterna.

Bilsalongen i Genève 2016
[object Object]
Spykers nya, mystiska sportbil under skynket. Foto: Jonas Fröberg

Victor Muller är tillbaka i rampljuset. Vi tar det igen: Victor Muller är tillbaka i rampljuset. Hans namn syntes senast i svarta rubriker för en och en halv vecka sedan, då åtalad för grovt ekobrott av åklagare i Sverige på Ekobrottsmyndigheten. Åtalet gällde händelser våren 2011 i slutet av Saab Automobiles levnad, där han då både var vd och ordförande. Han nekar via sin advokat Hans Strandberg till alla anklagelser.

Men det var då. Nu är hans älskade sportbilsbolag Spyker åter på Genèvesalongen efter tre år av tystnad. Tillbaka på en en glittrande bilscen, där även mindre biltillverkare är välkomna. Till och med de som i princip dött sotdöden. Och har åtalade ägare.

Gör en smått sensationell comeback

Annons
X

Klockan 14.30 på tisdag begår Victor Muller och hans sportbilsbolag Spyker en smått sensationell comeback. Han ska då visa upp sportbilen Spyker C8 Preliator.

Ännu finns bara knapphändig information. SvD Näringslivs utsände i Genève tog på måndagseftermiddagen några bilder på bilen som stod under ett skynke i Spykers minimala monter. Bilen bär likheter med den gamla C8 Aileron, men har mer skulpterade former över bakhjulen, inte helt olika uttrycket i Saab sista konceptbil - Phoenix som ritades av Jason Castriota.

Men den stora frågan är varifrån Victor Muller fått sina pengar från denna gång. Spyker försattes i konkurs i december 2014, men i januari 2015 lyckades Victor Muller få konkursen hävd. Därefter har det varit tyst. Tills nu.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Victor Muller har de senaste 10 åren levt ur hand i mun med sin sportbilsrörelse. I sista sekund har han lyckats få pengar, alltid med dramatik.

  Efter Saabkonkursen 2011 stod Muller åter på ruta ett. Hans livsverk, sportbilsbolaget Spyker som under nära två år varit moderbolag till Saab Automobile, hade genom konkursen förvandlades till en tom kuliss utan pengar eller biltillverkning. Inte ens Vladimir Antonov ville gå in med pengar.

  Men 2012 kom så en finansiär – kinesiska Youngman, med Qingnian Pang och hans dotter Rachel Pang som tidigare hade bråkat rikligt med Muller när de var med och bjöd på Saab. De gick in med drygt 85 miljoner kronor – och fick nära 30 procents ägande. Men det stod snart klart att de inte var intresserad av Victor Mullers sociala kvaliteter utan Saabs plattform Phoenix, som de ägde vissa rättigheter till.

  **Youngman kopplade därefter **successivt greppet om allt som var värt pengar i Spyker. De bildades tre nya samriskbolag, helt kontrollerade av Youngman med mellan 75 och 80 procents ägande. Vad som hänt med detta är i dag oklart.

  Första halvåret 2013, den senaste externa redovisningen innan bolaget togs från börsen, hade inga bilar producerats (inga bilar har tillverkats efter det heller ska tilläggas). Det saknade både rörelseinkomster och – utgifter. Enligt den prosaiska resultaträkningen var omsättningen 6,1 miljoner kronor och förlusten 45 miljoner kronor – trots att det kinesiska bolaget Youngman gått in med drygt 85 miljoner kronor under våren, i huvudsak för att betala skulder.

  Efter det ville Victor Muller i mars 2014 att framtida köpare till hans då nya sportbil Spyker B6 Venator, som bara fanns som prototyp, skulle låna ut 100 000 pund för att ett par år senare få en egen Venator ”med unikt chassinummer, specialkulör och speciella emblem”.

  Man skulle också kunna kalla det bondfångeri. Eller om man vill vara snäll: extremt riskfyllt.

  Alla undrar: vem står för pengarna?

  Nu är han tillbaka. Klockan 14.30 på tisdag får vi veta mer. Och alla undrar: vem står för pengarna när bilvärldens meste visionär och sportbilsfantast ska stå på scenen. Ännu en gång.

  SvD Näringsliv har sökt Victor Muller utan resultat.

  Annons
  Annons

  Spykers nya, mystiska sportbil under skynket.

  Foto: Jonas Fröberg Bild 1 av 3

  Klockan 14.30 på tisdag presenterar Victor Muller sportbilen Spyker C8 Preliator.

  Foto: Jonas Fröberg Bild 2 av 3

  Frågan är: vem står för pengarna?

  Foto: Jonas Fröberg Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X