Recension

Arkiv X: I Want To BelieveMulder och Scully ett svårslaget par

Fox Mulder (David Duchovny) och Dana Scully (Gillian Anderson) är så fina tillsammans, skriver Jan Söderqvist.
Fox Mulder (David Duchovny) och Dana Scully (Gillian Anderson) är så fina tillsammans, skriver Jan Söderqvist. Foto: TWENTIETH CENTURY FOX
Under strecket
Publicerad
Annons

När agent Dana Scully för första gången och med största skepsis träder in i den beryktade FBI-kollegan Fox Mulders arbetsrum i pilotavsnittet av Arkiv X, glider kameran över en affisch som pryds av något som skulle kunna vara en farkost från yttre rymden och texten ”I WANT TO BELIEVE”. Affischen hänger sedan med genom åren, och frasen blir ett återkommande mantra i serien.

Det handlar då inte så mycket om att man ska tro på precis vad som helst utan några som helst belägg, utan mer om att det kan vara en god idé att rita om den mentala kartan när det ideligen dyker upp oväntade formationer ute i terrängen. Vänner av ordning kan naturligtvis ta anstöt av allt utomjordiskt och parapsykologiskt pling-plong som de bägge agenterna sysslar med, men i så fall blir man i konsekvensens namn tvungen att förkasta hela den fantastiska genre som avstår från realismens anspråk och istället leker med tankar och vänder på perspektiv. Och det vore kanske litet synd.

Annons
Annons
Annons