Annons
Kommentar

Peter Alestig:Mugabe fyller 92 – lovar behålla makten till sin död

På söndagen fyller världens äldsta statschef, Zimbabwes president Robert Mugabe, 92 år. Men diktatorn verkar inte ha några planer på att lämna makten utan ämnar fortsätta ”till dess att Gud säger 'kom'” – ett uttalande som provocerar både inom och utom landet.

Under strecket
Publicerad

Robert Mugabe 2016 – och 1980.

Foto: AP/Alamy

NAIROBI. Februari 2016 är veteranernas månad i Afrika söder om Sahara. I lördagens presidentval i Uganda segrade president Yuweri Museveni, 71, efter en vecka av oroligheter i huvudstaden Kampala. Och på söndagen firar en annan ålderstigen diktator sin 92:a födelsedag: Zimbabwes president Robert Mugabe, som suttit på den reella makten i Zimbabwe sedan 1980.

Och Mugabe verkar inte ha tröttnat, trots att det land han styr över knappast kan sägas vara på rätt väg. Medan de flesta andra länder i regionen har upplevt stark ekonomisk tillväxt och minskade fattigdomsnivåer det senaste decenniet, har Zimbabwes utveckling stagnerat. Arbetslösheten är omkring 60 procent och runt 2,5 miljoner invånare, en sjättedel av befolkningen, är i direkt behov av livsmedelsbistånd, enligt FN:s World Food Programme. Enligt många bedömare är Zimbabwes problem ett direkt resultat av regeringens oförmåga att hantera landets utmaningar.

Annons
Annons
Annons