Annons
X
Annons
X

Muf: Vad är det moderata projektet?

Det finns ännu mycket att önska av det mode­rata projektet. Makten har inget egen­värde så länge det politiska innehållet saknas, skriver Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundet.

Debatten om Moderaterna
Ett politiskt parti är skyldigt att vid varje givet tillfälle försöka få igenom sina idéer, annars kan man starta en tanke­smedja, skriver Benjamin Dousa.
Ett politiskt parti är skyldigt att vid varje givet tillfälle försöka få igenom sina idéer, annars kan man starta en tanke­smedja, skriver Benjamin Dousa. Foto: Björn Lindgren/TT

DEBATT | MODERATERNA

Moderata samlingspartiet är inte ett folkrörelseparti. Vi grundades inte för att representera en del av folket, en klass eller ett stånd, utan som en motreaktion mot socialismen. Redan från början var vi en syntes av olika ideologier som tvingades att samsas och kompromissa för att mota bort den gemensamma fienden. Ingenting är gratis för ett parti vars uppgift är att sälja marknads­ekonomi och individualism i tider när alla tycks leta enkla svar. Men det är desto viktigare.

Jag är liberal och därför moderat, och inte moderat och därför liberal. Om anledningarna för allmänborgerliga väljare att välja Moderaterna framför Centerpartiet eller Sverigedemokraterna blir allt färre hotas vårt existensberättigande. Politiken är ett nollsummespel där den enes bröd är den and­res död. Och just nu får vi inte särskilt mycket bröd.

Partiet har gjort en del väl valda avvägningar den senaste tiden. Till exempel ska en röst på Moderaterna alltid innebära en röst mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven, det var av den anledningen vårt parti grundades. När Decemberöverenskommelsen ingicks och fick leva kvar i praktiken så blev vi moderater de största förlorarna. Ett politiskt parti är skyldigt att vid varje givet tillfälle försöka få igenom sina idéer, annars kan man starta en tankesmedja. Omsvängningen i budgetfrågan, och för den delen flera andra frågor det har svängts i, borde dock ha kommit tidigare under mandatperioden. Men det är lätt att säga i efterhand. 

Annons
X

Med det sagt finns det ännu mycket att önska av det moderata projektet. Makten har inget egen­värde så länge det politiska innehållet saknas. I dag ser jag tre brister i det moderata projektet.

Först och främst borde vi inte släppt berättelsen om arbetslinjen. Jobben är det som möjliggör för fler att känna delaktighet. Egenförsörjning är också en evig moderat värdering som går att knyta till flera andra politiska områden. Att det i Sverige alltid ska löna sig mer att gå till jobbet än att leva på bidrag är dessutom en färdig konflikt mot både social- och sverige­demokrater där vi faktiskt har en chans att vinna. 

Utanförskapet är i dag inte identiskt med hur det såg ut 2006. Då försökte Göran Persson dölja usla arbetslöshetssiffror i förtidspensioneringar, men det betyder inte att berättelsen om det enda arbetar­partiet är utdaterad. I stället behöver den utvecklas. Den svenska modellen förmår sig inte att ­släppa in nyanlända på arbetsmarknaden och höga bidrag håller människor utanför. Vi måste återta arbets­linjen som en del av vår identitet och huvudfråga.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När DÖ ingicks och fick leva kvar i praktiken så blev vi moderater de största förlorarna.

  Moderaterna ligger rätt i att beskriva hur pass stora samhällsproblemen är – ”poliskris”, ”en miljon i bidragsberoende” och ”Sverige måste fungera” – men de skarpa förslagen ligger inte i paritet med problemen. Vi står inför historiskt stora ut­maningar, inte bara när det gäller arbetslöshet och trygghet utan också hur landets konkurrenskraft ska stå sig i ett längre perspektiv. I det läget måste Modera­terna ha förmåga att presentera välarbetade och övergripande reformer som kan få saker och ting på fötter igen. När vi går mot stormigare tider än på länge borde vårt parti vara den tryggaste hamnen att ­lägga till i. 

  Den sista nödvändiga förändringen för partiet är att bli den kraft i svensk politik som vågar prioritera. I en marknadsekonomi kan alla vara vinnare, men offentliga resurser är begränsade. Sverige har ett eskalerande problem med kriminalitet och vi behö­ver rejält högre anslag till polisen. Vårdköerna ­växer och kan i vissa fall innebära livshotande dröjsmål.  Detta kräver att vi städar upp bland onödiga utgifter och skär ner på de saker det offentliga inte ska syssla med. Ett parti med anspråk på att leda Sverige genom krisande tider måste kunna påvisa att det är att räkna med. Kvaliteten snarare än kvantiteten på de politiska förslagen måste bli mer centralt i politikutvecklingsarbetet.

  Det krävs förändring ifall det moderata projektet ska lyckas. I dag riskerar vi att permanent förlora rollen som huvudsakligt alternativ till socialismen, trots att det varit partiets syfte sedan grundandet. I valrörelsen hoppas jag att Moderaterna återigen bär arbetslinjen med stolthet, fortsatt är den säkraste rösten mot Stefan Löfven och framför allt är en garant för att de tuffa men helt avgörande reformerna blir av.

  Benjamin Dousa

  förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

  Annons

  Ett politiskt parti är skyldigt att vid varje givet tillfälle försöka få igenom sina idéer, annars kan man starta en tanke­smedja, skriver Benjamin Dousa.

  Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X