Annons
X
Annons
X

Muf: Sverige bör ha permanent bas för Nato

Nato och EU måste snabbt kunna hjälpa länderna på andra sidan Östersjön. Därför behövs en Natosbas, förslagsvis i Blekinge eller på Gotland. Detta bör Moderaterna agera för, skriver Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

Benjamin Dousa
Benjamin Dousa Foto: Jonas Lovéus

DEBATT | FÖRSVARSPOLITIK

Sveriges försvar ska ha två huvudsakliga syften, där det ena är att försvara riket mot yttre fiender och där det andra är att hjälpa vänner i nöd. I dag klarar vi tyvärr ingetdera särskilt bra. Därför borde Sveriges regering öppna upp för permanent Natotrupp i sydöstra Sverige så snart som möjligt, även innan ett eventuellt medlemskap i Nato.

Sedan 2005 har Ryssland fördubblat sina anslag till försvaret och de senaste åren har man ökat investeringarna ytterligare. Ryssland lägger idag mer resurser än något närliggande land på sin militära förmåga. Dessutom är de militära övningarna både större och mer aggressiva än tidigare, med övningsmål som Stockholm och Gotland. Nyligen har också Iskander-robotar installerats i Kaliningrad som kan nå hela södra Sverige. Vi kan inte vänta på ett eventuellt medlemskap i Nato för att nå tillräcklig försvarskapacitet utan bör ta initiativ till permanent Natotrupp i landet redan nu.

Svensk neutralitetspolitik är sedan länge övergiven. Värdlandsavtalet med Nato, solidaritetsförklaringen i såväl Lissabonföredraget som regeringsförklaringen och Sveriges anslutning till StratCom är tydliga exempel på hur vi redan har tagit ställning för att inte stå neutrala vid en militär konflikt i vårt närområde. Lojaliteter av det här slaget får och kan inte vara enkelriktade. Sverige, och Moderaterna i synnerhet, har en historia av att vara solidariska med Estland, Lettland och Litauen. Därför borde det antas en solidaritetsdoktrin med syfte att understödja länderna i Baltikum i händelse av krig, inte bara i ord utan också i handling. Nato och EU måste snabbt kunna hjälpa länderna på andra sidan Östersjön, och därför behövs också en bas i förslagsvis Blekinge eller på Gotland. Baltikums sak är vår.

Annons
X

I och med värdlandsavtalet så öppnade Sveriges regering upp för Natosoldater på svensk mark. Därför kan exempelvis den stora militärövningen Aurora 17 genomföras i höst. Redan i dag accepteras alltså Natotrupp i Sverige, men bara tillfälligt och kanske inte i skarpt läge. Det vill vi ändra på. Nato ska ha en självklar och permanent plats i Sverige.

Vi vet att Ryssland är mer aggressivt än på väldigt länge och Putin har en uttalad strategi om att återta den gamla internationella positionen som Sovjetunionen en gång hade. Det är helt nödvändigt att då både politiskt och ekonomiskt prioritera försvaret i statsbudgeten, men också när det kommer till våra relationer. De måste vårdas genom att Sverige tar sitt ansvar för säkerheten kring Östersjön.

Moderata Ungdomsförbundet anser att Moderaterna bör agera snabbare Natofrågan och öppna upp för Natotrupp på svensk mark så snart som möjligt. På så sätt kan vi garantera rikets säkerhet och fullfölja våra lojaliteter till allierade länder i vår närhet.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Benjamin Dousa

  förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

  Annons

  Benjamin Dousa

  Foto: Jonas Lovéus Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X