Annons
X
Annons
X

Muf rasar mot M:s gymnasieförslag

Moderaterna vill att fler ska gå de gymnasieutbildningar som i framtiden ger jobb. En åtgärd partiet överväger är att dra ned antalet platser på estetiska programmet. Men Moderata ungdomsförbundet, Muf, rasar mot förslaget.

Moderaterna överväger en förändrad lagstiftning och höjda krav på konstnärlig förmåga för den som vill läsa en estetisk gymnasieutbildning. Syftet är att anpassa gymnasieprogrammens storlek efter läget på arbetsmarknaden.

– Väldigt många läser utbildningar där efterfrågan inte är tillräckligt stor då de avslutat sina studier. Vi har ett problem med dimensioneringen av hela utbildningssystemet, sade Tomas Tobé, skolpolitiske talesperson för M, till SvD.

Men förslagen väcker nu skarp kritik från det egna ungdomsförbundet. Ordförande Erik Bengtzboe rasar mot moderpartiets idéer:

Annons
X

Klåfingriga politiker ska hålla sig borta från människors livsval.
Erik Bengtzboe, muf-ordförande

– Klåfingriga politiker ska hålla sig borta från människors livsval. Om nu den estetiska gymnasieutbildningen håller måttet ska den självfallet få finnas på samma villkor som alla andra – och annars inte alls. Alla gymnasieutbildningar ska vara av högsta kvalitet. Om det finns det vissa som inte är det så ska det skärpas till eller läggas ned, säger Bengtzboe.

Enligt Tomas Tobé kan det bli aktuellt att dra ned antalet utbildningsplatser. Också det vänder sig ungdomsförbundet emot:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Att politiker anpassar antalet utbildningsplatser för vad man tror ska passa den lokala arbetsmarknaden i framtiden är helt fel och en farlig väg att gå på då man siar i framtiden. Håller inte våra gymnasieprogram den kvalitet som krävs är det programmet som ska förändras, inte antalet utbildningsplatser.

  – Hur ska vi kunna uppmuntra unga människor att följa sina drömmar när de ska tvingas att studera något de verkligen inte vill, säger Erik Bengtzboe.

  LÄS ÄVEN:
  M vill att färre väljer estetiska studier

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X