Annons
X
Annons
X

Muf-ordförande: M måste släppa utspelspolitiken

I en tid då medierna har premierat spelteori har vi misslyckats med att få ut vår vision för ett friare och tryggare Sverige. Väljarna straffar nu Moderaterna för bristande tydlighet och avsaknad av helhetsgrepp. Nu måste partiledningen släppa utspels­taktiken en gång för alla, skriver fyra distriktsordförande i Muf.

Debatten om Moderaterna
Om Moderaterna ska förtjäna väljarnas förtroende den 9 september 2018 krävs ett helt paket med reformer som kan lösa de stora samhällsproblemen, skriver John Eklöf, Hanna Friberg, Fredrik Hultman och John Weinerhall.
Om Moderaterna ska förtjäna väljarnas förtroende den 9 september 2018 krävs ett helt paket med reformer som kan lösa de stora samhällsproblemen, skriver John Eklöf, Hanna Friberg, Fredrik Hultman och John Weinerhall. Foto: Pressbilder

DEBATT | MODERATERNA

Den senaste tiden har Moderaterna gått kraftig kräftgång i opinionen. I Demoskop blev partiet omsprunget av Sverigedemokraterna som Sve­riges näst största parti för första gången någonsin i en telefonmätning. Endast 16,6 procent uppgav att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag.

Problemet bakom det sviktande stödet är inte att partiledningen vill ha en alliansbudget eller att den slutat låtsas om att Sverigedemokraterna finns. Tvärt­om finns en förväntan från våra väljare att genom­driva moderat politik i riksdagen. Problemet är att Moderaterna just nu uppfattas som ett utspels­parti med ständigt nya bud utan relevanta svar.

Sverige står inför enorma utmaningar. Utanförskapet bland utlandsfödda och lågutbildade är ett av de största inom Europa, bostadsmarknaden har havererat i våra större städer och otryggheten i vissa förortsområden är skrämmande. Det krävs genom­gripande reformer för att på riktigt ta sig an de problemen. Det saknar vi i dag. Om Moderaterna ska förtjäna väljarnas förtroende den 9 september 2018 krävs ett helt paket med reformer som kan lösa de stora samhällsproblemen. Även om partiet har gett positiva besked i rätt riktning, som att bland ­annat införa bidragstak, sänka skatten något för lägre inkoms­ter och ett par tusen fler poliser, så räcker det inte.

Annons
X

När partiledningen under Fredrik Reinfeldt lanserade Nya Moderaterna var det en del av en strategi för att bredda partiets politik och popularisera moderata idéer om individuell frihet. Under nu­varande ledning tycks den övergripande strategin saknas och utspelen vara tänkta att appellera till vissa utvalda väljargrupper.

De snabba utspelen verkar syfta till att partiet ständigt ska vara aktuellt, men får motsatt effekt när partiet tappar i trovärdighet. Det problemet har knappast något att göra med någon enskild parti­företrädare. Snarare är det ett resultat av att partiet sedan omvalet 2010 i stort sett inte har levererat några nya förslag på genomgripande reformer, ­annat än sådana som det numera finns en bred enighet kring sedan flyktingkrisen.

En starkt bidragande anledning till att Moderaterna vann valet 2006, var att man slutade att ständigt förhålla sig till Socialdemokraternas agenda. I stället stakade man ut en egen agenda, där förslag lades fram inom ramen för en samlad vision för Sverige. Nu verkar Moderaterna ha återgått till att förhålla sig till andra partier, snarare än att lägga tid på att ta igen den politikutveckling som försummades under förra mandatperioden.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I valrörelsen 2014 fick vi höra socialdemokrater skandera att Sverige håller på att gå sönder. I dag är utanförskapet större, vårdköerna ökar och trygg­heten är lägre. Vi behöver kraftigt sänka skatten på arbete och företagande för att få till fler jobb och för att människor ska kunna bestämma och ta ansvar över sin vardag. Landstingen har i stort spelat ut sin roll och det är allt tydligare att en övergripande ­reform krävs där staten tar över ansvar. Polis och rättsväsende behöver kraftigt förstärkas för att staten ska kunna garantera medborgarnas säkerhet. Den moderata partiledningen behöver inse att det behövs ett helt batteri av åtgärder samlat i en vision om var Sverige ska vara om inte bara några år, utan om 10, 15 eller 20 år framåt i tiden.

  Det politiska debattklimatet har i dag kommit att handla om snabba utspel i vissa sakfrågor medan visionerna och de långsiktiga idéerna saknas. I det finns två vinnare: dels S som kan regera utan en tydlig opposition, dels SD som samlar missnöjesröster.

  Vi är övertygade om att Moderaterna har den bästa politiken för ett starkare Sverige och därför upp­manar vi partiledningen att också visa det för svenska folket. Lägg fram genomgripande reformer för friare arbets- och bostadsmarknader, ett rätt­visare skattesystem, lägre bidrag och ökade anslag till polis och försvar. På så sätt kan vi inte bara visa våra egna väljare att vi menar allvar med att ut­mana socialdemokratin utan också förtjäna väljarnas förtroende i nästa val.

  John Eklöf

  distriktsordförande Moderata ungdoms­förbundet Skåne

  Hanna Friberg

  distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Göteborgs stad

  Fredrik Hultman

  distriktsordförande Moderata ungdoms­förbundet Uppsala län

  John Weinerhall

  distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Östergötland

  Annons

  Om Moderaterna ska förtjäna väljarnas förtroende den 9 september 2018 krävs ett helt paket med reformer som kan lösa de stora samhällsproblemen, skriver John Eklöf, Hanna Friberg, Fredrik Hultman och John Weinerhall.

  Foto: Pressbilder Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X