Annons

Muf: Sverige behöver bygga Ringhals 5 och 6

Ringhals kärnkraftverk i Varbergs kommun.
Ringhals kärnkraftverk i Varbergs kommun. Foto: Adam Ihse/TT

För att Sverige långsiktigt ska klara av elförsörjningen är det dags att bygga nya kärnreaktorer. Det skriver Benjamin Dousa, Muf.

Under strecket
Publicerad

Benjamin Dousa.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1

I kväll står Miljöpartiets språkrör på Almedalens scen och en bra gissning är att talet kommer handla om miljö och klimat. Men ett ämne som Per Bolund inte lär ta upp är kärnkraften. Samtidigt som behovet av el bara blir större och större när vi ställer om till ett fossilfritt samhälle minskar nu utbudet i takt med att flera kärnreaktorer tas ur drift. För att Sverige långsiktigt ska klara av elförsörjningen i vårt land är det dags att bygga nya kärnreaktorer.

Mellan 2015 och 2020 tas fyra kärnreaktorer ur drift: Oskarshamn 1 (2017) och 2 (2015) samt Ringhals 1 (2020) och 2 (2019). Tillsammans producerade dessa reaktorer mer el innan de stängde än vad Sveriges samlade vindkraftsflotta gjorde 2018. Trots den omfattande pågående utbyggnaden av vindkraftverk räcker det inte för att ersätta den stabila försörjning som de nedlagda reaktorerna har bidragit med. Vindkraften är till sin karaktär intermittent, så även om man på årsbasis kan täcka bortfallet gäller inte det när det är vindstilla. I samband med högtryck över den europeiska kontinenten kan den samlade produktionen av vind- och solkraft i Europa uppgå till några ynka procent av installerad effekt. Under överskådlig tid finns ingen tillräckligt kostnadseffektiv metod för att lagra el till dessa situationer. I stället blir det kolkraft som får täcka upp för detta bortfall.

Annons
Annons
Annons