Muck från det inre fängelset

Under strecket
Publicerad
Annons

"Sveriges farligaste man", blev han kallad en gång i Expressen, före detta bankrånaren Harry Stenroos. Våldsamheten, och det starka drivet efter pengar, girigheten, delar han med sina medfångar Richard och Aleksander Petrovic. Men nu försöker han och hans två "klosterbröder" bli redbara, hur rutten världen än är ...

Nästa gång Richard åker dit blir det livstid. I januari nästa år muckar han och där ute väntar det gamla gänget, stöldgodset, heroinet. Men också flickvän och tre små barn mellan 11 månader och drygt två år.
Han tittar ned i bordet. Richard, 23 år, är en som kämpat hårt med sig själv det gångna året. Efter den långa retreaten i januari har han haft ett par återfall med knark, han har hamnat i bråk och det var snudd på att han inte fick komma till återsamlingen med klosterbröderna på Kumla i november.
"Dina kriminella kompisar kan du ställa upp för, men inte för din familj", kan flickvännen säga. Och visst har han haft svårt att få till det där som alla pratat om - att när man får barn, då tar man ansvar automatiskt!
Han visar fotot han nålat upp i cellen på Kumla: den yngsta, krullhåriga, som döpts här en vecka tidigare med klosterbröderna som gudfäder.

Annons
Annons
Annons