Annons
X
Annons
X

Mubarak dömd till livstids fängelse

Egyptens förre president Hosni Mubarak befanns skyldig och har dömts till livstids fängelse för att ha mördat demonstranter under upproret. Även förre inrikesministern dömdes till livstids fängelse. Åtalet mot Mubaraks båda söner lades ner.

Mubaraks advokat uppger att den forne presidenten kommer att överklaga domen.

Av AFP, SvD, TT
Reaktionerna var starka sedan domen mot ex-presidenten i dag kommit.

Reaktionerna var starka sedan domen mot ex-presidenten i dag kommit.

När domen meddelades satt Mubarak den inhägnad i salen där de anklagade hålls, tillsammans med bland annat sina söner. Högljudda reaktioner hördes i rättssalen.

Egyptens forna säkerhetschef friades för sin roll i morden på demonstranterna. Åtalet mot Mubaraks båda söner lades ner.

Tumult utbröt i rättssalen sedan domen meddelats. Många män stod upp och skanderade och det var svårt att tolka vad som skedde. Mubarak själv rullades ut genom en sidodörr, visade direktsända bilder.

Annons
X

Bilder inifrån rättssalen visade hur män slogs mot varandra, men reaktionerna var blandade. Frikännandet av sex höga polisbefäl, som anklagats för delaktighet i det dödliga våldet mot demonstranter, väckte ilska hos många.

Chefsdomaren underströk att rättegången varit rättvis och att de åtalade fått redovisa sin sida av saken. Bevisningen omfattar närmare 60 000 sidor.

Kort efter domen gav Egyptens riksåklagare order om att Mubarak i dag ska flyttas till fängelse, uppger AFP och Reuters. Mubarak har vårdats på ett militärsjukhus sedan innan rättegången startade. Han har hjärtproblem och sägs också lida av magcancer.

En tårfylld Mubarak vägrade först att lämna den helikopter han färdades i, när den landade vid Torafängelset i Kairo.

– Han grät och ville inte lämna helikoptern. Säkerhetspersonal tillbringade viss tid med att övertala honom att gå ut, sade en säkerhetstjänsteman till AFP och lade till att Mubarak till sist hade övertygats.

Ungefär samtidigt offentliggjorde islamistorganisationen Muslimska brödraskapet ett uttalande i vilket de kritiserade rättsprocessen som fällt Mubarak och krävde att rättegången görs om.

”Åklagaren utförde inte sin fulla plikt när det gäller att samla in bevis för att fälla de anklagade för att ha dödat demonstranter,” sade en talesperson för presidentkandidaten Mohammad Mursi enligt Reuters. Det framgick inte om brödraskapets kritik gällde de som friades eller de som fälldes när lördagens historiska domar levererades.

Enligt al-Jazira skriver att utslaget är historisk: ”Hosni Mubarak är den förste av de ledare som fälldes under förra årets arabiska vår som nu har prövas i domstol av sitt eget folk.”

Säkerhetsarrangemanget kring rättegången har varit enormt, 5 000 poliser och 2 000 soldater vaktar området, uppger en säkerhetstjänsteman för AFP.

Demonstranter samlades tidigare under dagen utanför polisakademin där rättegången hålls, skriver Reuters. Flera höll upp bilder på dem som dödades i revolten och säger sig kräva dödsstraff för den forne presidenten: ”Käre Gud, ta Mubarak och de som är med honom,” skanderar de.

84-årige Mubarak, förre inrikesministern Habib al-Adly och sex andra stod åtalade för att ha beordrat det dödliga våldet mot demonstranter som krävde 850 liv. Den förre presidenten, tillsammans med sina två söner Alaa och Gamal, stod även åtalad för korruption.

Anhängare av Mubarak menade att han är för gammal för att dömas; hänsyn bör tas till både ålder och hälsa. För många egyptier har det dock varit en självklarhet att få honom dömd.

För dem innebär en dom mot ex-presidenten ett slags avslut på revolutionen som startade i fjol.

Åklagarna har yrkade på dödsstraff, vilket de alltså inte fick igenom. Hosni Mubarak själv nekade till brott.

För åklagarna har uppgiften gällt att fastställa att Mubarak var den som beordrade skjutningarna.

Rättegången ägde rum i lokalerna på en före detta polisskola, i utkanten av Kairo, som en gång bar namn efter Mubarak.

Hosni Mubarak blev president i Egypten sedan föregångaren Anwar Sadat skjutits ihjäl av islamister under en militärparad 1981. Mubarak, som tidigare var flygvapenchef, visade sig komma sitta längre vid makten än någon kunnat ana. Mubarak tvingades lämna sin post den 11 februari 2011, efter 18 dagar av uppror. Miljoner egypter hade då slutit upp i kraven om hans avgång.

Under upploppen beordrade Mubarak ut polis på gatorna för att slå ned protesterna, vilket resulterade i att omkring 850 människor dödades och över 6 000 skadades under upproret. Mubarak ställdes i augusti inför rätta tillsammans med bland andra sönerna Gamal och Alaa. Han behandlas för hjärtproblem och enligt hans advokater lider han också av magcancer.

Kairo TT-AFP-svd.se

Annons
Annons
X

Reaktionerna var starka sedan domen mot ex-presidenten i dag kommit.

Bild 1 av 2

Egyptens förre president Hosni Mubarak befanns skyldig och har dömts till livstids fängelse.

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X