Annons
X
Annons
X

MTG, SVT och TV 4 i hemlig fotbollspakt

Miljardnota Har du rätt betal-tv-paket för att se allsvenskan
nästa år? Frågan avgörs de närmaste veckorna i fotbollförbundets slutförhandlingar med tv-bolagen. Enligt uppgifter till SvD Näringsliv ligger prislappen på 1,2 miljarder kronor för fyra år.

Enligt källor till SvD Näringsliv har MTG i det tysta ingått i en ohelig allians med Sveriges Television och TV 4 i budstriden om tv-rättigheterna till svensk fotboll. Motståndarlaget består av SBS-bolagen Kanal 5 och Canal Plus och prislappen uppges vara skyhöga 1,2 miljarder kronor för fyra år. Förhandlingarna sköts av den kontroversielle fotbollsagenten Rune Hauge.

Dramatiken är stor när tv-rättigheterna till svensk fotboll ska förhandlas om. Inom de närmaste veckorna väntas Svensk elitfotboll (SEF) och Svenska fotbollförbundet ta ett beslut om vilket eller vilka tv-bolag som får köpa tv-rättigheterna till allsvenskan, landslagets hemmamatcher och damfotbollen. Enligt uppgifter till SvD Näringsliv rör det sig om en period på fyra år och säljarna vill ha ut 300 miljoner kronor per år. Det kan jämföras med ett pris på cirka 120 miljoner kronor per år förra omgången.
– Vi ska ha en uppgörelse klar innan årsskiftet, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande för fotbollförbundet.

Fotbollsrättigheter är en viktig framgångsfaktor för många tv-kanaler, inte minst på betal-tv-sidan. De senaste åren har dock priserna skenat iväg på ett sätt som tv-bolagen har svårt att räkna hem i intäkter. En orsak är den strategiska kamp om nya digital-tv-kunder som i dag råder mellan Viasat, Canal Digital och Boxer.
– För betal-tv-aktörer är unika sporträttigheter viktigt för att driva abonnenttillväxten. De närmaste åren ska 20 procent av hushållen välja ett digitalt tv-alternativ, säger Daniel Ek, medieanalytiker på Carnegie.

Annons
X

Den som tvivlar på analysen behöver bara titta på utvecklingen i grannlandet Norge. I somras betalade en allians mellan Telenor (som äger Canal Digital) och norska TV 2 tillsammans rekordhöga 1,2 miljarder kronor för tv-rättigheterna till norsk fotboll fram till slutet av 2009. Budet väckte stor uppmärksamhet, dels för att prislappen var 3–4 gånger så hög som vid den senaste uppgörelsen för fyra år sedan, dels för att fotbollsagenten Rune Hauge kammade hem 120 miljoner kronor i provision på affären.

Rune Hauge är en kontroversiell person i fotbollsvärlden. På 1990-talet fick han sin licens indragen i flera år för delaktighet i muthärvan kring Arsenals förre manager George Graham. Sedan dess har han gjort comeback och företrätt både det norska och det svenska fotbollsförbundet i flera viktiga förhandlingar.
– Jag har inga kommentarer till någonting, säger Rune Hauge när SvD Näringsliv ringer honom för att fråga om förhandlingarna.

Lars-Åke Lagrell, ordförande för Svenska fotbollförbundet, bekräftar att Rune Hauges bolag Profile Media anlitats för att sälja tv-rättigheterna till allsvenskan i Sverige.
– Rune Hauge är en mycket skicklig person. Det ser vi i hans affärer med norsk fotboll, svensk fotboll och svensk ishockey. Han har även skapat Royal League. Jag tycker det är talande, säger Lagrell.
På frågan om Hauge kan räkna med samma ersättningsnivå i Sverige som i Norge svarar han:
– Nej. Vårt kontrakt är inte som i Norge. Hos oss har Hauge en prestationsbaserad lösning. Den utgår inte från första kronan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vilka parter som förhandlar om tv-rättigheterna vill Lagrell inte uppge. Men enligt vad SvD Näringsliv erfar är 2005 ett år med oväntade allianser.
  Mediejätten MTG, som bland annat äger TV3, ZTV och betal-tv-kanalerna Viasat Sport, uppges ha ingått i en ohelig allians med TV 4 och Sveriges Television (SVT) i hopp om att köpa tv-rättigheterna.
  På den andra planhalvan står SBS-bolagen Kanal 5 och Canal Plus som äger rättigheterna till allsvenskan i dag.

  Om MTG-alliansen vinner budstriden är ett tänkbart scenario att MTG tar merparten av allsvenskan medan TV 4 får vissa landskamper och behåller damfotbollen. Allsvenskan skulle vara ett välkommet tillskott i MTG-koncernens plattform Viasat. SVT uppges bara vara intresserade av en sak: Fotbollskväll (magasinformatet som i dag kallas Avspark och går i ZTV).

  Enligt vissa källor förhandlar MTG även på egen hand om att köpa alla rättigheter för sig själva. Förhandlingarna är komplicerade eftersom fotbollsförbunden bryr sig både om pengar och exponering i tv-rutan.
  Många undrar om fotbollförbundet verkligen kan få ut 1,2 miljarder för svensk fotboll.

  Att priset blev rekordartat i Norge beror delvis på att budstriden om fotbollen där utvecklades till en kamp mellan tv-plattformarna Canal Digital (som ägs av Telenor) och Viasat (som ägs av MTG). I Sverige är tv-marknaden inte lika tudelad. TV 4 finns i både Viasat och Canal Digital och digital-tv-operatören Boxer har alla fem stora kanaler.

  Jonas Leijonhufvud

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X