Annons

MTG ger sig in i kampen om danska TV 2

Åtta intressenter var med på tåget när budtiden på Danmarks största kommersiella tv-station, TV 2 gick ut i går. Bland budgivarna finns de båda svenska mediebolagen TV 4 och MTG. Försäljningen, som är en kombination av budgivning och skönhetstävling, väntas rita om Nordens tv-karta.

Under strecket
Publicerad

Klockan 12 i går stängdes budgivningen på Danmarks statliga reklamkanal TV 2. Danske Markets, som är finansiell rådgivare i affären, uppgav enligt flera danska medier att åtta aktörer var med på tåget.
Som tidigare aviserat ställer svenska TV 4 upp tillsammans med det danska mediebolaget Berglingske. I sista stund stod det även klart att mediekoncernen MTG (som bland annat äger TV 3 i Sverige) lagt ett ”indikativt” bud på TV 2. Budet är inlämnat helt i eget namn men MTG säger sig vara öppet för potentiella samarbetspartners.
Andra aktörer som kastat sig in i budgivningen är Kanal 5:s moderbolag SBS Broadcasting, som äger TV 2:s konkurrent Tv Danmark, och tidningarna Politiken och Jyllands-Posten i samarbete med mediegruppen Egmont. Den norska mediekoncernen Schibsted är enligt egen utsago inte med i budgivningen då man anser att den danska statens inflytande över TV 2 är allt för stort.

Det var den 28 oktober i år som den danska staten gick ut med att mellan 51 och 66 procent av den helägda
tv-stationen TV 2 skulle säljas. TV 2 är den största kommersiella tv-stationen i Danmark och den ledande nyhetskanalen. I likhet med TV 4 i Sverige är hvudkanalen marksänd och lyder under särskilda public-servicelagar.
Försäljningen sker via en kombination av budgivning och skönhetstävling. Enligt det danska kulturdepartementet har direktiven gått ut till intressenterna, men inte offentliggjorts för allmänheten. Målet är att hitta en köpare som kan leva upp till statens invecklade public- servicekrav på bland annat nyhetsinnehåll och reklamfria programblock.
En första utgallring av bud- givarna ska bli klar i början av nästa år. Det slutgiltiga beslutet väntas dock dröja till påsk.

Annons
Annons
Annons