Hela denna artikel är en annons

MTEK löser industrins utmaningar

Ökad spårbarhet och samtidigt sänkta kostnader. Svenska MTEK har har lösningen på industrins framtidsutmaningar.

– Som konsulter har vi sett behoven. Vår produkt är lösningen, säger MTEK:s grundare Mattias Andersson.

Världens industrier står inför ett enormt omställningsarbete. Den globala konkurrensen pressar priserna samtidigt som kraven på en hållbar produktion ökar. Svenska MTEK har funnit lösningen på detta - och möjliggör ökad lönsamhet för sina kunder.

– Det handlar om metod i stället för maskin. Vårt verktyg mäter allt, hittar de svaga länkarna och identifiera ineffektivitet och tidsspill. MBrain ger kunden snabb hjälp att se vilka effektiviseringsmöjligheter som finns, säger MTEK:s grundare Mattias Andersson.

Han har jobbat som konsult mot industrin i 15 år. Nu har han och kollegerna byggt ett av landets mer snabbväxande företag från hemorten Alfta, i djupaste hälsingeskogen.

Har vuxit mycket

MTEK har vuxit från noll till att ha installationer på fem kontinenter på bara ett halvår. I ryggen finns tunga investerare som ABB och amerikanska industrikoncernen Altra Industrial Motion. De senaste månaderna har de gått in med sju miljoner dollar i MTEK.

– Sverige har en stolt industritradition. De senaste åren har vi utmärkt oss via mjukvaror och digitalisering. Vi kombinerar dessa - och tar det nästa steg, säger Mattias Andersson och tillägger:

– Systemet är flexibelt, så på senare tid har vi även lagt till möjligheten att dokumentera miljöpåverkan – direkt från tillverkningen.

Kunden får lägre kostnader över tid

Genom att mäta alla steg inom produktionen får kunden möjlighet att ha kontroll över de viktigaste faktorerna inom en lönsam och hållbar tillverkning: tid, kvalitet och kostnad. 

– Vi tillhandahåller systemet och uppstarten. Sen sköter kunden resten själv helt enligt sina egna önskemål. Uppskalning och kontroll ligger helt i kundens händer - utan dyra konsulter. Det gör vår produkt unik, säger Mattias Andersson och fortsätter:

– Över tid får kunden lägre kostnader och ut mer värde av sin industri. Den här investeringen betalar sig direkt.

Trend att flytta hem produktion

Att svenska företag flyttar hem sin produktion från utlandet är en trend. MTEK hoppas deras MBrain ska hjälpa till på den resan.

– Här handlar det inte om geografi, det handlar om att göra rätt saker så ofta som möjligt. Vår produkt hjälper våra kunder att minimera allt spill. Det handlar om att göra allt i rätt ordning, att rätt material finns när det behövs och att ledtiderna minskar. Då ökar hållbarheten och även lönsamheten.

MTEK växer snabbt just nu, företaget anställer kontinuerligt och nya investerare har hört av sig för att vara med på den resa som just börjat.

– Vi är alldeles i början på vår tillväxtresa. Primärt riktar vi in oss på Europa och Nordamerika. Tillsammans med våra investerare har vi satt målet att fortsätta utveckla världens bästa system för att digitalisera industrin - och rulla ut det globalt.

Läs mer härExtern länk
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons