X
Annons
X

MSF: Stora insatser i kampen mot ebola

Läkare utan gränser (MSF) är på plats i Kongo-Kinshasa för att bekämpa utbrottet av den farliga sjukdomen ebola.

– Ett psykiskt och fysiskt påfrestande arbete, säger Anna Sjöblom, som arbetade under den stora ebolaepidemin i Västafrika.

Av TT

Än så länge är utbrottet i nordvästra Kongo-Kinshasa begränsat, med 23 dödsfall, men stora resurser sätts in för att förhindra att det växer till en större epidemi. Upptäckten av ett fall i miljonstaden Mbandaka oroar. Tidigare utbrott har skett i isolerade och glesbefolkade områden, vilket har förenklat smittspårningen, förklarar Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

– I en stad är allting ganska mycket krångligare. Människor lever tätt, de kan lämna staden eller byta stadsdel. Om man blir sjuk kan man söka vård på många fler ställen. Det kan vara svårare att hitta dem som har insjuknat, säger Anna Sjöblom till TT.

Sjuksköterskan Anna Sjöblom iförd skyddsutrustning på Läkare utan gränsers ebolacenter i Conakry, Guinea, 2014. Pressbild.

Foto: Sam Taylor/Läkare utan gränser Bild 1 av 2

Hygienkraven var höga, berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom, som arbetade på Läkare utan gränsers ebolacenter i Conakry, Guinea, 2014. Pressbild.

Foto: Sam Taylor/Läkare utan gränser Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X