Annons
X
Annons
X

MSB-rapport: Mediebolag bör öka krisberedskap

Mediebolagen bör stärka sin allmänna krisberedskapsförmåga och öka arbetet med planering av civilt försvar. Det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i en rapport som blir offentlig senare under måndagen, erfar SvD.

För ett år sedan slogs flera mediebolags sajter ut i en överbelastningsattack.
För ett år sedan slogs flera mediebolags sajter ut i en överbelastningsattack. Foto: TT

Titeln är ”Mediebranschen 2016 – hot, risker och sårbarheter” och publiceras i samband med ettårsdagen av överbelastningsattackerna mot den svenska mediebranschen i mars 2016.

En rad svenska tidningar – Aftonbladet, Expressen, DN och SvD – utsattes för IT-attacker på en nivå som gjorde att systemen inte höll och sajterna blockerades för användarna. Under flera timmar låg några av Sveriges största nyhetssajter nere. Ett par dagar senare inträffade en liknande attack som då även drabbade Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, även denna gång ledde det till att sajterna blev otillgängliga.

I rapporten från MSB har myndigheten nu analyserat risker och sårbarheter hos mediebolagen. MSB har tittat på vad avbrott och påverkan i nyhetsförmedlingen kan betyda för allmänhetens och beslutsfattarnas möjligheter att skaffa en korrekt bild av omvärldsläget.

Annons
X
Foto: Drago Prvulovic/TT

Enligt MSB bör åtgärder vidtas både för vad som kan ses som ett normalläge men också i samband med höjd beredskap.

En del handlar om att utvidga definitionen för vad som är samhällsviktig verksamhet och stoppa spridningen av falska nyheter. MSB menar att det i dag finns brister i vad begreppet omfattar.

Andra delar handlar om skyddsåtgärder för journalister i digitala miljöer och en utredning om hot och trakasserier mot medieföreträdare.

För att kunna hantera ett skärpt läge anser MSB att mediebolagen måste stärka sin generella krisberedskapsförmåga och att detta bör integreras i planeringen för ett civilt försvar.

Konkret skulle det kunna vara att analysera hur ett beredskapsavtal mellan media och staten kan utformas, att öka samarbetet mellan mediebolagen och upprätta ett effektivt skydd mot elektroniska kommunikationer inom den egen verksamheten.

Annons

För ett år sedan slogs flera mediebolags sajter ut i en överbelastningsattack.

Foto: TT Bild 1 av 2
Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X