Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: MP:s tillväxtmotstånd är människofientligt

MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.
MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT

Preppers, kallas de. Eller survivalister. Det handlar om män som staplar konserver, installerar egna vattenverk, skaffar överlevnadutrustning och bunkrar förnödenheter (eller rentav bygger egna bunkrar) i väntan på katastrofen. SvD skrev om det mestadels amerikanska fenomenet i går.

I Sverige har vi Miljöpartiet. MP har intresserat sig för katastrofberedskap en tid. Två aktuella riksdagsmotioner från MP-ledamöter efterlyser ökad beredskap, och då specifikt för utebliven tillväxt, vilket ledamöterna inser skulle slå ut landets försörjningsförmåga både vad gäller livsmedel och energi samt skapa ”massarbetslöshet, utarmad välfärd och havererade statsfinanser”.

Det är nu inget fel att förbereda sig för klimatkatastrof, kärnvapenkrig, solstorm, pandemi, ekonomisk kollaps eller zombieapokalyps. Men Miljöpartiet vill inte bara vara förberedda. MP vill aktivt skapa ett samhälle utan tillväxt. I det senaste valmanifestet hette det att MP vill utveckla ett ”ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt”, och i partiprogrammet skriver MP att vi måste ”ställa om våra samhällen och ekonomiska system” och i stället bygga en tillvaro ”fri från beroendet av ständig tillväxt”. MP vill alltså inte enbart ha beredskap inför nolltillväxtkatastrofen – de vill framkalla den.

Annons
X

Tillväxtfientligheten kläs ofta ut till kritik mot den konsumtionshets som ger oss överdimensionerade stadsjeepar och ständigt vidare tv-skärmar, ett budskap som har klockren målgruppsträff i en medelklass utan självförtroende. Denna ytliga konsumism kan sedan kontrasteras mot en föreställd naturlig tillvaro, antingen i förfluten tid eller i en diffus framtid.

I en ledarartikel från den MP närstående tankesmedjan Cogito ifrågasätter Mikael Malmaeus, författare till boken ”Ekonomi utan tillväxt”, möjligheten av att fortsätta ha ett samhälle med tillväxt i ekonomin (”Tillväxten fortfarande osams med miljön”, cogito.nu 18/11). ”Att ifrågasätta tillväxten i ekonomin är fortfarande provocerande för många”, beklagar Malmaeus, varför han åter med ”mer än Sisyfos tålamod” tvingas argumentera för nödvändigheten att stoppa tillväxten. Tillväxt är inte nytta, menar han, och påstår ”att BNP här hemma ökat mer än 100 procent i reala termer sedan 1980 har knappast bidragit till bättre vård”. Nähä?

Vad sägs om titthålskirurgi? Magnetkameraundersökningar? Cochleaimplantat? De antidepressiva SSRI-preparaten? Magsårsmedicinen Losec? Det som i dag är vardag i vården var science fiction på 1980-talet, då vårdköer på tre år inte var ovanliga. Det räcker med en enda statistikuppgift för att visa vad tillväxt betyder: sedan 1980 har spädbarnsdödligheten i Sverige minskat med nästan två tredjedelar. Med en miljöpartistisk nolltillväxtpolitik skulle tre gånger så många barn ha dött under sitt första levnadsår.

MP vill förstås inte vrida tillbaks klockan till 1980. Men om vi fryser tillväxten här och nu – som MP säger att de vill – betyder det att vi stoppar den kraft som gjort oss friskare än människan trott var möjligt. MP:s systemskifte skulle betyda ett ökat mänskligt lidande. Brist på läkemedel. Ingen ny teknik på lasaretten. Inget hopp om bot mot ebola, aids eller cancer.

Miljöpartisterna vill få det att se ut som om deras tillväxtkritik riktar sig mot överkonsumtionen av Nespressobryggare och surfplattor. Mer sällan talar de om kostnaden i människoliv. Kanske förstår de inte, precis som tankesmedjan Cogito inte begriper vad tillväxt betyder för sjukvården. Men en tillvaro utan tillväxt är inte grön. Den är människofientlig.

Det finns i och för sig antagligen ett fåtal survivalister som verkligen gillar att bo i grottor och leva på restlager av kronans ärtsoppa. Men vi låter dem inte styra landet och tvinga andra att göra likadant.

Annons
Annons
X

MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Foto: HENRIK MONTGOMERY /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X